Какво определя сексуалната ориентация?

Go down

Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by БлатнаФея on Вто 17 Апр 2012 - 20:52

Тоест... как я определяте вие? Какво играе водеща роля за вас? Сексът? Емоционалното привличане? Тези от вас, които се самоопределят като строго хомосексуални, имали ли са някога задоволителна връзка с мъж? Изпитват ли сексуално привличане към мъже? А емоционално?
Тези, които се идентифицират като бисексуални, еднакво привлечени ли се чувстват от мъже и от жени? Намират ли разлика между това да си влюбена в момче и това да си влюбена в момиче? Каква?
Възможно ли е, според вас, да обичаш някого много силно и то с "романтична" любов, без да изпитваш някакво неудържимо привличане към този човек? Възможно ли е да правиш любов с някого само заради самата любов, а не от страст и силно желание? Да де, то че е възможно, възможно е, но какво говори това за връзката ви?
Ако искаш да изживееш живота си с някого, но не ти идва да му разкъсаш дрехите, това прави ли любовта ти към този човек по-малко "истинска" или "значима"? Вие бихте ли живели в такава "безстрастна" връзка?
Какво мислите кара повечето жени да имат връзка с жена? Емоционалното привличане и чувството за топлота и споделеност, нежност, грижа и т.н.? Това, че жените са по-интересни, интригуващи, повишават ти адреналина и с тях е по-вълнуващо? Невъзможността да правят секс с мъже, поради неналичието на сексуално желание към тях и предостатъчното наличие на сексуално желание към жени? Или... някаква политическа кауза, социална позиция?
Когато видите хубава гола жена (където и да е), какво си мислите за нея - че е секси или че е красива? Намирате ли някаква зависимост между това кое време от месеца е и повишеното си или занижено либидо?
Задавам всички тези въпроси, понеже напоследък малко се обърках. Щях да сложа връзка към една статия и коментарите под нея, но не я намирам в момента. Беше нещо за някакво бисексуално момиче, което казало, че да бъдеш с жена за нея е "безопасно", от там беше тръгнала дискусия за това защо сред жените има повече бисексуални.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by lira on Вто 17 Апр 2012 - 21:32

О, Боже мой, ако можех да отговоря на всички тези въпроси, сигурно щях да се гръмна. Любовта просто се случва, извинйети, защо, как, къде, какво, как ще бъде след 10 години?!?!? Всъщност доста съм циклила по въпросните теми, но наистина ми идваше да се гръмна . Все пак силно се надявам на аргументиран отговор по темата.
avatar
lira

Брой мнения : 1098
Join date : 26.06.2009
Възраст : 35

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by haoma on Вто 17 Апр 2012 - 22:20

Задаваш толкова много въпроси и то такива, на които не може да се отговори категорично, просто защото няма една истина. Чувствата и човешките взаимоотношения не са математика, няма формула-изчисления, доказателства, зависимости са само една фикция. Правилата си ги определяш ти, според твоята си логика, която пък е изградена от твоите си емоции, а аз дълбоко не вярвам, че разума може да определя чувствата. Така че всичко е възможно, ако можеш да си с някого без усещаш "пеперудки в стомаха", значи може. Ако можеш да живееш така цял живот-може, разбира се, а ако това те прави и щастлива-направо е задължително.

P.S. виж теорията за homo ludens
avatar
haoma

Брой мнения : 21
Join date : 24.03.2012
Възраст : 34
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by БлатнаФея on Вто 17 Апр 2012 - 23:22

Защо въпросите да са трудни за отговаряне? Аз питам за лично мнение и усещане по въпроса, а не за някакви общовалидни отговори. Предполагам, че всяка от нас в даден момент също си е задавала подобни въпроси и вероятно е стигнала до някакви заключения за себе си.
Аз също съм пробвала тактиката "всичко е такова, каквото е, не го мисли много", но накрая пак стигам до някакви въпроси. И за сега си мисля, че имам отговори на някои, но те постоянно се променят. В момента ме мързи сама да си отговарям на въпросите, но ще го направя в скоро време.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Гост on Вто 17 Апр 2012 - 23:24
Чичко Фройд казвал, че всички се раждаме бисексуални, а нашата осъзната фиксирана в единия пол сексуалност, се формира с опита, средата и...още много фактори.
Въпреки това толкова логично обяснение, има някои неща, които са извън способността ми да си обясня. Те просто се случват. И мисля, че се наричат природа.
Закони на привличането...които при всеки различен човек са индивидуални.
По моите закони аз бих могла съвсем спокойно да си падам по мъже.
Стига те да имаха поне една частица от магнетизма, който притежава всяка една жена, която някога е присъствала в емоциите ми.


Възможно ли е, според вас, да обичаш някого много силно и то с "романтична" любов, без да изпитваш някакво неудържимо привличане към този човек?
Мда, случвало ми се е...между 10 и 16. Тогава сексуалното привличане и любовта бяха две съвсем отделни неща в моята глава. Сгеа...няма как да стане. А, с уточнението, че "несподелена" и "платонична" любов са две много различни неща, нали...
Ако искаш да изживееш живота си с някого, но не ти идва да му разкъсаш дрехите, това прави ли любовта ти към този човек по-малко "истинска" или "значима"? Вие бихте ли живели в такава "безстрастна" връзка?
Всички хора, които изживяват живота си с някого, го правят именно с човек, с който не си късат дрехите. Защото онова, с дрехите, твърде рядко става за нещо различно от...късане на ризи, именно. Бързо и за кратко. Това не означава, че обратното е безстрастно.
Не можеш цял живот да си късаш дрехите с някого. Най - малкото, защото в един момент ще останете и двете съвсем без дрехи. А е криза...
Възможно ли е да правиш любов с някого само заради самата любов, а не от страст и силно желание?
Възможно е, и още как! Но думата не е любов. Думата е безобразна смесица от вина, неувереност, отговорност, дълг, его..и още разни други неща, които имат твърде малко общо с любовта.
Знам, че може да желаеш някого, без да си влюбен /теоретично го знам/, но не можеш да си влюбен без да желаеш някого.
Когато видите хубава гола жена (където и да е), какво си мислите за нея - че е секси или че е красива?
Ето това е много хубав въпрос! Very Happy Лесбийка или не, аз си оставам типична жена с типичните женски възпрития. Затова голото тяло и голото тяло в моето легло, са две различни вселени.
Голото тяло, само по себе си, не ми носи никакъв сексуален помисъл. Very Happy Дали е женско или мъжко, красиво или недотам...всички са ми еднакви, малко или много. Плът, кожа и кости.
Не се ли е забъркала магията, голото тяло е просто част от пейзажа.

Хубави въпроси задаваш, и нелесни, харесва ми Smile

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by БлатнаФея on Сря 18 Апр 2012 - 0:16

Markizata написа:
Знам, че може да желаеш някого, без да си влюбен /теоретично го знам/, но не можеш да си влюбен без да желаеш някого.

Ох, точно за това се чудя аз в момента. Има хора, които просто не са особено сексуални, може би даже асексуални, но тези хора също са способни да се влюбват. Преди време си говорих с една асексуална лесбийка, която ми каза, че много обича приятелката си, но предпочита да се гушкат на дивана, вместо да правят секс. Тоест... явно е възможно - поне за някои хора - да си влюбен в някого без да го желаеш.
Аз се самоопределям като лесбийка, обаче... Мога да бъда привлечена (чисто физически) от мъж, но не бих могла да спя с мъж, защото не съм способна на емоционална връзка с него, а за мен сексът без любов е безсмислен. От друга страна, мога да се влюбя адски силно в жена, но емоционалното привличане винаги е по-силно от сексуалното и понякога сексуалното едва го има. Та се чудя... нещо не ми е наред ли, какво ли
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by obla4e on Сря 18 Апр 2012 - 9:17

Твърде си млада още... затова всичко е каша Wink
И всичко си ти е наред.....
но и на мен ми харесва фактът, че мислиш..... само дето тооооо..
няма измисляне братче.... т.е. сестро
avatar
obla4e

Брой мнения : 230
Join date : 12.04.2011
Възраст : 47
Местожителство : Pleven

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Гост on Сря 18 Апр 2012 - 20:03

sunlight написа:

. Преди време си говорих с една асексуална лесбийка, която ми каза, че много обича приятелката си, но предпочита да се гушкат на дивана, вместо да правят секс.
1. Обича и е влюбена са две /доста/ различни неща.
2. Има хора, за които сексът е вродена необходимост. Нещо като душът всяка вечер. Независимо колко си уморен, дали ти е криво, колко ти е студено, спи ти се, никакво ти е...За тях сексът е отговорът на всичко.
Има други /повечето, по мои наблюдения/, за които той е следствие, а не цел. Някакво изследване в щатите беше установило, че от всички видове трайно съжителстващи двойки най - много секс правят гейовете. На второ място са хетеросексуалните. И най - малко са лесбийките. Защото лесбийките са жени. А на жената, в обичайна обстановка, трябва всичко да й е наред /или поне поносимо/, за да й се прави секс. А на мъжа, в същата тази обстановка, му трябва секс за да му стане всичко наред.
Това не прави първите асексуални. И факт, в ситуациите, когато трайно нищо не ти е наред и главата те боли и краката те сърбят и това трае месеци...само и само да не правиш секс - това пак не значи, че си асексуален. Аз бих заложила, че по - скоро партньорът ти е сексуално непоносим.
С всичко това адски се спекулира, както се сещаш. Защото сексуалността винаги е била любим инструмент за манипулация на масите. Затова тя винаги е била и винаги ще бъде облечена в някаква догма.
Мъжът трябва да е еди какво си, жената трябва да е еди що си. Преди: сексът само между мъж и жена и само по крайна необходимост, с цел възпроизводство. Всичко извън това е ерес. Грях, за който ще гориш в пламъците на ада.
Днес е обратното - всички трябва да сме хиперсексуални, по цял ден само секс да правим, а, когато не го правим, трябва само да мислим за това, как да го направим по - скоро, с възможно повече хора /и не само хора, евентуално/ и по възможно повече и по - разкрепостени начини /за да не вземе да ни писне, в крайна сметка/. За да сме здрави, спокойни, щастливи и нормални. Всичко извън това се възприема за асексуалност, фригидност или импотентност.
Подчиниш ли се послушно на догмата, изгладиш ли прилежно ръбчетата на собствената си различност на възприятия, потребности и предпочитания, си готов да се подчиниш на всичко друго.
Затова съществуват етикетите. Нормалните. И "различните".
Те не са отговор на твоите въпроси.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by muleinaaaaa on Пет 27 Апр 2012 - 18:58

Или харесваш жени,или не .Но границите между бисексуалността и лесбийството вече ме затрудняват.В крайна сметка не знам и защо са толкова необходими .Важното е да си щастлив
avatar
muleinaaaaa

Брой мнения : 86
Join date : 27.04.2012
Възраст : 26
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Ins@ane on Пон 11 Юни 2012 - 13:57

Бих казала, че всичко е до емоционално привличане. Но рядко се намира разбиране.
avatar
Ins@ane

Брой мнения : 189
Join date : 19.08.2010
Възраст : 24
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Iha on Пон 11 Юни 2012 - 15:52

;


Последната промяна е направена от Iha на Вто 12 Юни 2012 - 22:07; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
Iha

Брой мнения : 329
Join date : 25.09.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by ida on Пон 11 Юни 2012 - 22:06

Тази тема направо накара главата ми да забучи за отрицателно време, не знам как съм я подминала. Плюс това задава въпроси, върху които не един път съм мислила. И извода е следния; всичко е много частно и много зависи от разбиранията на човека, характера, темперамента му и други съпъстващи фактори. Например, не смятам за невъзможно жена, която се индентифицира като лесбийка да е неспособна да се влюби в мъж и обратното. Това, че досега не се е случило, не го прави автоматично невъзможно. Различията между хората не се изчерпват само до мъж, жена, бял, черен и прочее, затова съм и малко анти строгото самоопределяне, защото никога не знаеш кой ще ти подкоси кракатаSmile Въпроса е дали ще си го позволиш или не.
Чувствам се привлечена сексуално от мъже, харесвам физиката им и ценя някои от качествата, които мнозинство от тях притежават. Привлечена съм сексуално и физически и от жени, харесвам маниерите им, логиката им, смеха им ... айде, да не се замечтавам... А емоционално мога да бъда привлечена само и единствено от човек, с когото имам магия и влянието на пола е минимално. И съответно степента на емоцията ми не може да се определя от пола, тя се определя от индивида.
А относно страстта и силното желание - те вървят ръка за ръка с магическия, емоционален кънекшън.
И така...
avatar
ida

Брой мнения : 223
Join date : 09.04.2012

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by UsualSuspect on Сря 13 Юни 2012 - 22:07

Ако някой има смелостта да определя толкова навътре ... и да отговори на всички тези въпроси, то той може да говори единствено за себе си , произлизайки само от своите емоции ... инак би било леко наивно...
Аз моята ориентация я определям така...и се опитвам да опростявам нещата колкото се може повече.
И емоционално и физически винаги съм била привлечена само от нежния пол... харесвала съм много момчета, но сякаш само естетически погледнато... външно, на черното никога не съм казвала бяло и обратното...
За бисексуалните не зная... интересно ми е, и в смисъл... странни са ми. Не мога да ги разбирам, но това не се и изисква от мен. Разбирам ли ги или не, те са такива каквито са. Лично аз не мога да си представя да съм по средата. Имам чувството, че там обърквацията е сериозна...макар и повечето от тях да не си го признават.
Както и да е, надявам се всеки от тях да намери човека за себе си, без значение от какъв пол е...
Мисълта ми за тях произлиза от факта, че имам доста близки бисексуални... бъркотията в главите им и около тях самите винаги е била впечатляваща... и се благодаря, че съм строго стъпила на единия от двата възможни бряга...
Относно "романтичната'' любов...тоест, тази описана в поста... да правиш любов с някого, който те привлича само емоционално, но не и физически, пак предполагам, че при всеки е различно.
При мен няма начин това да се случи. Винаги двете се водят ръка за ръка, а ако едното липсва, просто се отказвам.
А когато видя гола жена... ако е красива, значи е секси... явно при мен нещата наистина са максимално опростени Embarassed

UsualSuspect

Брой мнения : 255
Join date : 20.09.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by toothfairy on Нед 17 Юни 2012 - 13:34


Аз изпитвам по-скоро емоционално привличане към мъже, ...
и по-скоро сексуално привличане към жени.
И двата вида привличане са плод на някаква метафизика .... нито едно от тях не е свързано с визуализацията на голо тяло.
За щастие, и двата вида имат свойството да улягат и да се компенсират напълно в течение на една връзка.
avatar
toothfairy

Брой мнения : 180
Join date : 14.06.2012
Възраст : 33
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by hold.on.world on Чет 16 Авг 2012 - 23:39

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m10bm7l6zF1qgfhyfo2_500.gif chill, води се по течението, може да те отведе до някъде, като начална точка например
avatar
hold.on.world

Брой мнения : 13
Join date : 16.08.2012

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Елена on Сря 3 Окт 2012 - 19:24

Какво определя тя .. или какво определя нея? Темата е доста интересна и обширна, и важна .. и може би отговор няма ..или поне един за повече от индивид, но ..
Статията, за която говориш..не съм я срещала, но историята ми е позната и .. сред жените има повече бисексуални, божее - ‘’защото е безопасно”, ‘’защо всички така правят’’, ‘’защото е готино’’ – какви глупости мислят хората, а какви правят ;х
Повечето жени/момичета около мен нямат връзка с жена, но тези от тях, които имат със сигурност не го правят, защото било безопасно. По-скоро фактът, че ..не знам, цялата комуникация във връзката, това, че човек от същия пол ти е по-близък като същност, че повечето мъже в момента са или влюбени в работата си, или в себе си(в тестисите си и не знам дали това, че ние нямаме е определящо в случая!?).. и още хиляди неща.
Когато видя хубава гола жена .. ами всъщност двете опции не са самоизключващи се, но при мен само секси не върши работа, а и да е, не само това има значение. Смисъл сексуалната ориентация, да, доста важно е чистото сексуално привличане, но за връзка, ако говорим или поне нещо, малко над секса.. Иначе всиичко е възможно – любов без секс, секс без любов, но секс и любов май е the best option, за предпочитане е.
А бисексуалните – май става въпрос за това какво намираш в човека, а не в гащите му ..банално, но аз така го разбирам.
avatar
Елена

Брой мнения : 518
Join date : 04.07.2012
Местожителство : Центърът на света

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Lie_to_me on Сря 3 Окт 2012 - 22:00

Това вече е наистина много трудна ( и не по-малко интересна) тема... Аз по принцип не обичам определенията, тъй като те един вид ограничават човек, но за да ми е някак си по-лесно, ще се самоиндефицирам като бисексуална. За привличането... да, то наистина е с почти еднаква сила и към двата пола. Казвам почти, защото при мен има една не малка разлика - към момчета имам привличане, но то не е толкова сексуално. За любов, за връзка, за флирт, дори и за секс, но определено не се заглеждам по всяко едно момче. Докато при момичетата е малко по-различно. При тях го има онова силно сексуално привличане, наистина силно желание за секс, първичен инстинкт да го наречем Very Happy С тях сякаш ми е малко по-трудно да създам трайна връзка, но почувствам ли нещо... то трае доста по-дълго, отколкото при момчетата. И пак да се върна на темата за секса - при момче ми се случва рядко да го искам с такава сила, докато понякога ми се струва, че мога с почти всяко момиче да си легна
avatar
Lie_to_me

Брой мнения : 91
Join date : 21.12.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by ???? on Нед 26 Май 2013 - 10:07

За мен водещи са и сексът и емоционалното привличане. Лично аз не мога да я карам само на платонична любов каквото и да се случва. При мен е имало сексуално привличане към мъже, но не и емоционално , т.е. била съм влюбена в жена, но за мъж нямам наблюдения по темата.
Не ми се е случвало (за сега )да обичам някого много силно и то с "романтична" любов, без да изпитвам някакво неудържимо привличане към този човек.
Мисля че е възможно да правиш любов с някого само заради самата любов, а не от страст и силно желание. (опит)
Ако искаш да изживееш живота си с някого, но не ти идва да му разкъсаш дрехите, това прави ли любовта ти към този човек по-малко "истинска" или "значима"? Вие бихте ли живели в такава "безстрастна" връзка?- Хм, на този въпрос наистина не мога да отговоря. По принцип съм на мнение, че е по-добре да си сам, отколкото зле придружен.
Според мен емоцията и по-силната връзка са факторите, които карат една жена да е привлечена от друга.
Извинявам се, но като видя гола жена, това което си мисля е секс. Ако ми се яви в топли зимни одежди, с шалче и ръкавички, на по чашка горещ и ароматен чай, бих мислила за интересни теми за разговор….
„… че да бъдеш с жена за нея е "безопасно"” – има нещо вярно в това.Нещо като позната територия, като че ли си си у дома…


????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Bi-macka on Пон 27 Май 2013 - 17:58

Според мен всичко ,свързано със самоопределянето на една сексуална и емоционална ориентация се свежда до индивидуалност и конкретика.
avatar
Bi-macka

Брой мнения : 13
Join date : 18.02.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Lolly on Сря 29 Май 2013 - 21:41

Какво определя сексуалната ориентация?

by БлатнаФея on Вто Апр 17, 2012 8:52 pm

Учените не са установили още. To be continued ... Wink
avatar
Lolly

Брой мнения : 108
Join date : 06.08.2011
Възраст : 28
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Какво определя сексуалната ориентация?

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите