Сериозен социален проблем!

Go down

Сериозен социален проблем!

Писане by lira on Пон 19 Окт 2009 - 0:02

Като начало ще сложа само линк. Достатъчно красноречив е, но може в някой момент да се отдам на политическа полемика. Наистина мисля, че дискриминацията като цяло е сериозен проблем, но плашещото за мен е, че отдавна виждам наченки на фашизоидно управление, ще съм щастлива ако греша.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=142709
avatar
lira

Брой мнения : 1098
Join date : 26.06.2009
Възраст : 35

Върнете се в началото Go down

Re: Сериозен социален проблем!

Писане by Ihina on Нед 29 Ное 2009 - 16:13

*дълбока въздишка* Много тежка тема! И не знам откъде да започна... Докато пишех магистърската си теза имах възможността да се запозная с политиките и начина им на изготвяне на нашето правителство точно свързани с дискриминация, различия и управление на различията... Имам следното наблюдение... В страната ни има управленски инструменти в публичното пространство, които са добре изготвени и биха работили не само сносно, но даже доста добре, ако не зависеха от втори и трети инструменти, които въобще не бачкат. Ще дам пример със закона за защита от дискриминация... Докато правих анализ на закона за тезата си, установих, че от юридическа и правна гледна точка законът е изключително добре написан и дава възможност за адекватна защита от дискриминация, заедно с дейността на комисията за защита от дискриминация. Работата е там, че дори законът да е добър, той е само една брънка във веригата...
От друга страна, законът за вероизповеданията /тук е и религиозната дискриминация/ пък е пълен боклук, както излезе от анализа ми.
Има я тенденцията правителства и управници да не се допитват до народа при изготвяне на политики и взимане на решения, което е леко абсурдно, тъй като държавната ни система е устроена на принципа за представително управление. Демек ние овластяваме управниците да вършат това, което вършат. Мисля, малко български политици знаят тази тъй важна подробност. Няма да навлизам в политически /имам предвид партийно-политически/ полемики, защото смятам че изпълнителната власт трябва да е първо личностно отговорна, а не партийно отговорна. Т.е. управниците не бива да се водят от партийни интереси при изпълнение на задълженията си и да са отговорни пред хората, овластили ги, като личности, изпълняващи предоставените им функции. Аз лично съм партийно необвързана. Не принадлежа и не изпитвам нуждата, даже напротив, да принадлежа към дадена политическа партия. И въпреки това, ако считах, че представители на която и да била такава, заслужават доверието ми, бих им го дала, независимо дали са БСП, СДС, ДСБ, РЗС, НДСВ и каквито други акроними ви дойдат на акъла. Анализирам начина на управление в страната точно от гледна точна на чисто управленчески принципи. И забелязвам, че има доста неща, които биха работили, ако други не им пречеха.
Нека само да спомена като за финал на този пост, че ако приемем, евентуално, че ББ-то /Бат Бойко/ наистина ни е повел към оправия, с типичния за него "с рогата напред" стил, трябва да знаем, че сегашното ни положение, което си е общо взето като цяло не особено променено от началото на прехода насам, е доста плачевно и нещата ще стават първо мноооого, ама много по-зле, преди наистина да тръгнат да се оправят. Колкото и песимистично и черногледо да звучи това.
avatar
Ihina

Брой мнения : 858
Join date : 28.11.2009
Възраст : 36
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите