Риск печели, риск губи

Go down

Риск печели, риск губи

Писане by No one cares on Вто 17 Мар 2015 - 1:15

Знаете онези леко неприятни състояния, в които се замисляме за "нещата от живота". И тъй като аз съм кофти, не мога да не опитам да вкарам в меланхолия и вас. Very Happy
Кои са най-големите рискове, които сте поемали някога? Струваха ли си? Лесно ли рискувате или предпочитате да залагате на сигурно?
avatar
No one cares

Брой мнения : 99
Join date : 12.12.2013
Възраст : 24
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by TheWickedWitch on Вто 17 Мар 2015 - 19:05

Най-големите ми рискове са лични и няма да ги коментирам.
Обобщавам ги като рискове от емоционално, от здравословно (физически) и от финансово естество, като и в трите групи съм била и на плюс, и на минус в различни периоди от време.
Струват си, доколкото да не умреш от скука, но пък има ирония в това да умреш от непремерен риск и откровена глупост. Ако се усетиш на време и имаш възможност да излезеш от ситуацията, добре. Като цяло предпочитам да не рискувам.
А ти какво мислиш по тези въпроси, които си задала? Smile
avatar
TheWickedWitch

Брой мнения : 163
Join date : 29.12.2014
Възраст : 27
Местожителство : В раковината на плажа

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by blacksun on Вто 17 Мар 2015 - 22:27

Едно време изобщо и за нищо не рискувах.......и разбира се жестоко съжалявах след време.
Вече не се замислям за сериозните последствия от риск (освен в работата), защото щастието , което би преживял, няма как да се опише. Дори сега да не съм ''цъфнала и вързала'', изобщо не съжалявам за всичко необмислено. Човек трябва да е наясно, че гаранция има само за бяла и черна техника и нищо друго Smile Smile
avatar
blacksun

Брой мнения : 9
Join date : 03.02.2015
Възраст : 32
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by Regina on Чет 19 Мар 2015 - 0:34

No one cares написа:
Лесно ли рискувате или предпочитате да залагате на сигурно?

А кое е сигурното? Освен, че всички ще умрем (въпреки че, всъщност, май и това излиза да е една от най-оспорваните тези Wink ).

Наистина, няма сигурност - не съществува физически. Това, което съществува е степен на вероятност - а това е нещо много, много различно.

Неотчитането на тази разлика води до толкова спекулативното използване на понятието "риск". Всяко нещо, което не е сигурно, е риск, от една страна. Това значи, че абсолютно всяко нещо е риск. Всяка глътка въздух, хапка храна, всяко мигване, всяка крачка. И, естествено, всяко едно решение. От друга страна това е всяка необмислена постъпка с висока степен на вероятност за негативен изход.

От трета страна това е всяка форма на мошеничество и шарлатанство, които се заиграват с хорската наивност и жажда за бърза печалба, за да профитират доста добре от това (пирамиди - фараони, стани 10-ти обадил се, изпрати смс на номер 6969 и спечели безплатна вечеря с Анджелина Джоли в поза 69 и всяка подобна простотия).

Колебая се дали въпросът ти касае по-скоро второто или по-скоро третото?
avatar
Regina

Брой мнения : 273
Join date : 05.09.2014

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by greenhouse on Чет 19 Мар 2015 - 10:18

А кой не познава, тези леко неприятни състояния, в които се замисляме за "нещата от живота", от опит мога да споделя, че това са моментите, в които имаме нужда от хора/човек, с които/който да споделим "нещата от живота"Wink
В моменти на страдание и щастие ние имаме нужда от споделяне, нужда, която и в двата случая може да се свърже с определени рискови действия, и тук, Regina е много права при задаването на въпроса - кое е сигурно? - Да, не може да се даде еднозначен отговор, така както не може да се отговори на въпроса - кое е истина - зададен от някой, някога преди много време...
И в тази връзка, ще отговоря дали аз поемам рискове, да, поемам и не се притеснявам от това, с уточнението, че преценявам, дали мога да си позволя съответния риск и дали бих могла да понеса евентуална загуба, ако да, то действам смело и въпреки резултата "добър" или "лош" никога не съжалявам, а просто отчитам поредния придобит опит, и в двата случая с определено задоволство.
Живота е за живеене, а живеенето не е свързано само с "хубавото", така че се наслаждавам в него такъв, какъвто е, живея го, винаги след време установявам, че доста от "горчивите" опити някога, са ми най-скъпи.
Отново искам да уточня, че не става въпрос за безразсъдната смелост на Перегрин Тук.Wink
avatar
greenhouse

Брой мнения : 468
Join date : 21.12.2014
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by Part of me on Чет 19 Мар 2015 - 17:44

С две думи - премерен риск... До толкова, до колкото можем да си позволим да загубим и съответно да си понесем отговорността за това. Но и печеленето ще е премерено. Smile И все пак да не ставаме алчни... angel

Part of me

Брой мнения : 244
Join date : 26.06.2014
Възраст : 36
Местожителство : Пловдив

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by No one cares on Пон 23 Мар 2015 - 23:01

Идеята беше по-скоро всеки според собствените си възприятия да говори за риска. Въпросите бяха донякъде опорни, като целта е да се отклоним от тях.
Според мен поемаш риск тогава, когато залагаш много. Този ред на мисли "премереният риск" не съществува - щом си готов лесно да понесеш загубите, значи не рискуваш кой-знае колко. По този начин отивме в полето нс сигурната игра (много добре ми дойде въпросът "а кое е сигурното"). В моята глава сигурното това, което не ни кара да поемаме риска.
Колко различни са представите на хората за дадено явление !
avatar
No one cares

Брой мнения : 99
Join date : 12.12.2013
Възраст : 24
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by greenhouse on Вто 24 Мар 2015 - 8:28

Естествено, че представите на хората за дадено явление са мноого различни, затова и света е много интересно мястоWink
Според теб риск е само тогава, когато залагаш много, ок, това е абсолютно нормално, а според друг, риск би било всичко, което би нарушило естествения поток на живота му, независимо какво би било то, от решението да си купи нови кецове с последните пари, или решението да не ти се обади днес, въпреки уговорката, която сте имали, (доста неща могат да произлязат само от това невинно действие/риск, нали) или да реши да не отиде на работа, за да може да е с теб... до..., каквото може да си помислиш още...
Дори от най-малките на вид рискчета, може да произлязат голееми "печалби"/"загуби", от което отново забиваме в относителността на всичко...Smile
Не мисля, че премереният/разумният риск, не е риск, но това е мое (субективно) мнениеWink
avatar
greenhouse

Брой мнения : 468
Join date : 21.12.2014
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by Regina on Вто 24 Мар 2015 - 20:31

No one cares написа:
В моята глава сигурното това, което не ни кара да поемаме риска.

Неееееее, това, което не ни кара да поемаме риска е нежеланието или по-точно страха от риска. И ако резултатът от това уравнение, което прави написаното от мен и от теб, може да се сведе до просто равенство:

СИРУРНОСТ = СТРАХ

то навярно няма да е грешно да заключим, че сме достигнали стара житейска аксиома.  
А също така до това, от което единствено съществува и се храни друг от сегментите, в които се въртят значителна част от парите на хората - застраховане и осигуряване Wink
(Казвам друг, за да не оставаме само в сферата на хазарта..)

Разбира се неизвестните са много повече и вариантите на решение са толкова, колкото и хората, които ще ги решават.

Аз лично в моите решения съм била, да го наречем, умерено рискова. На думи не бягам от риска, когато смятам, че нещо си заслужава, но на практика, честно казано, не винаги е така.

И все пак се водя винаги от едно желязно правило: Каквото и да направя или да пропусна да направя - може да съжалявам. Най-вероятно ще съжалявам. Затова предпочитам да съжалявам за нещо, което съм направила, отколкото за нещо, което съм пропуснала да направя.
avatar
Regina

Брой мнения : 273
Join date : 05.09.2014

Върнете се в началото Go down

Re: Риск печели, риск губи

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите