Избор

Go down

Избор

Писане by Dragon Fly on Сря 24 Сеп 2014 - 12:47

Такаа, първо добро утро/ден/ вечер на всички. Smile
Покрай едно мое начинание да напиша нещо, което би могло да вкара човек в дадена ситуация, като тя има няколко дадени развоя и след това на читателя му се оставя избора кой ход на нещата предпочита повече, започнах да разпитвам обстойно хората около себе какво биха избрали. С всеки отговор се заинтригувах все повече и повече. Та, заблъсках си аз красивата главица къде бих могла да попитам повечко хора ииии това тук е резултата.Very Happy
Тъй като не разполагам с много време за оригиналничене в момента ще използвам вече задаван от мен сценарий.
Намираш се на необичайно висока за България сграда. (Bare with me, има си цел.) Може да е блокът, в който живееш от години, или пък омразната/дълбоко обичана сграда на работата ти. В случая е без значение, важното е, че поради някаква причина (било то земетресение, старостта на архитектурата, някакъв апокалиптичен сценарий) е станало ясно, че горната част на блока ще поддаде и неизбежно срути. Стълбите към долните етажи и топлата прегръдка на твърдата земя са отцепени, а за тези от вас, които са по-екшън настроени даже кордата на асансьора е скъсана. Обмисляш и варианта с помощ по въздух, но докато дойдат да те измъкнат вече ще е късно. С две думи: няма измъкване и това е. След първоначалната паника, която бързо бързо си намира уютен дом у теб, решаваш да вземеш нещата в свои ръце. Като ще се мре да е по твоите правила и поне привидно, когато ти си си избрала. И ето как се озоваваш на покрива. Прощаваш със синьото на небето и златното на слънцето, мислено казваш сбогом на всички, които си обичал и са повлияли на живота ти, за последен път прожектираш в съзнанието си любимите си спомени. Когато си що годе примирена (доколкото е възможно въобще), стъпваш на ръба. Поемаш дълбоко въздух и си на косъм да направиш последната си крачка, когато усещаш как в твоята ръка, се сгушва нечия друга. И тук сега идва изборът. Топлината на тази ръка за теб би могла да бъде чужда, а може и да е същата, която винаги си се надявал да е до теб, когато моментът настъпи. Извръщайки глава, ти решаваш дали искаш да видиш до теб очите на непознат, който макар и да не си виждал през живота си, сега разпознаваш като брат/сестра по съдба. ИЛИ предпочиташ някой, който (както винаги) само с поглед може да те успокои, да те примири напълно със случващото се и да ти донесе мир в последните мигове, макар и с цената на живота си?
Аз лично бих избрала странника поради простата причина, че ще се чувствам една идея по-добре знаейки, че близките ми са на сигурно. В момента си мисля, че наистина бих жертвала последни си секунди спокойствие за да получа някаква бегла гаранция, че те ще имат шанса да се опитат да изживеят пълноценно своя живот. Естествено това са празни приказки, докато не се озовеш на онзи ръб и гравитацията не си каже думата, но е забавно човек да си спекулира.
Та, ще се радвам на някакви отговори. Smile
avatar
Dragon Fly

Брой мнения : 166
Join date : 05.02.2014
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Maybelline on Сря 24 Сеп 2014 - 14:01

Разбира се, че избирам странника. По-добре, отколкото този специален за мен човек да умре заедно с мен. А не може ли да няма други хора на покрива? Няма да имам нужда от успокояване, нито ще ми е приятно, че някой друг също го чака сигурна смърт. Предпочитам да съм сама там.
avatar
Maybelline

Брой мнения : 360
Join date : 16.09.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Angua on Сря 24 Сеп 2014 - 16:16

Непознат - с два парашута в другата ръка и желание за споделяне (не си оставям магарето в калта, дори когато ситуацията е просто хипотетична  Smile )
avatar
Angua

Брой мнения : 87
Join date : 09.10.2012
Възраст : 27
Местожителство : Sofia

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Regina on Пет 26 Сеп 2014 - 1:17

Стълбите може да са отцепени и асаньорът да не бачка, ама за шахтата за боклук нищо не каза. Та, бидейки на покрива тръгвам да търся достъп до едното или другото. Разбира се през тази шахта може да скочи само един, защото дори ако боклукът долу може да омекоти удара и скочилият хипотетично да оцелее и излезе преди срутването, другият ще го смачка отгоре, а време няма...така че всъщност ще се видя изправена пред труден избор, да жертвам себе си или хваналия ме за ръка (съответно за второто се изисква и нещо повече от желание в този момент), така че нещата са въпрос на обстоятелства.
Все пак, ако до мен е твърде специалният за мен човек, може би това би наклонило везните не в моя полза...така че по-скоро избирам непознатия Smile
Няма безнадеждна ситуация. Не съществува такава. Докато ти самият не я приемеш за такава.
avatar
Regina

Брой мнения : 273
Join date : 05.09.2014

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by covington on Пет 26 Сеп 2014 - 15:09

аз ш'си седя горе, мерси, не ща допълнителни хора. в България най-високата сграда е хотел Родина (докато не завършат оная дивотия на Цариградско). тва са некви мижави 104 метра - ше се кача най-горе, ше се опаковам в дюшеци и ше чакам АЗ да се срутя върху долните етажи. определено имам повече шанс да оцелея от всички други варианти.
avatar
covington

Брой мнения : 1254
Join date : 21.01.2011
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by sunn4o on Пет 26 Сеп 2014 - 19:37

Честно ли? Добре.
Докато четях поста се опитах на момента "да се вкарам във филма", сградата ще падне, няма стълби, няма асансьори, няма изход, страх, паника и прочие... Та отговаряйки без да обмислям ситуацията - импулсивно на момента си представих, че въпросната ръка е на човекът, когото обичам най-много.
В следващата секунда си помислих, че не би ми било необходимо да присъства наистина там. Само мисълта ми е достатъчна за да
Dragon Fly написа: може да те успокои, да те примири напълно със случващото се и да ти донесе мир в последните мигове
Сигурно това би била последната ми мисъл и бих умряла с усмивка.
Преди да изчета всичко, дори не допуснах мисълта за присъствие на друг, чужд човек. Колкото повече четях, толкова повече време имах да обмислям ситуацията. Наистина никой не би искал да излага на опасност животът на хората, които обича. Но казвам каква ми беше първата реакция. Всъщност, колкото повече време имам да премислям сценария, толкова повече възможни отговори бих могла да дам. Най-близо до реалността ще е това да съм сама на покрива, а най-оптимистичнят е ръката да е на Батман или Спайдърмен  спасява ме и заживяли щастливо и така нататък.

P.S. Ще ми е интересно по някое време да споделиш някакво обобщение на отговорите и изводът, до който си стигнала.
avatar
sunn4o

Брой мнения : 392
Join date : 23.12.2013
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by pensatore on Пет 26 Сеп 2014 - 21:10

Добре, Dragon Fly, си го казва. Няма друг изход, няма шахти, няма стълби, няма асансьори. Тоест, надежда всяка тука оставете. Ще се мре. Ииии няма и как да сте сами. Искате, или не, някой нагъл тип ви хваща за ръката точно преди да скочите, след като сте се простили с жестокия свят. Въпроса е дали този наглец е някой скъп за вас човек или някоя напълно непозната лепкава душа, която търси утеха във Вас, да кажем.

Аз явно съм единствения егоист тук, така че ще си кажа честно и откровено, че вероятно, в такава ситуация, бих избрала близък човек. Да, ужасно е, но след като, така или иначе няма да съм сама дори в смъртта си, защо да съм с непознат, а не с любовта на живота ми, най-добрия ми приятел/ка или който там ми е най-скъп на сърцето. И да, осъзнавам, че това значи сигурна смърт и за него, но поне ще е някаква последна утеха за мен. Евентуално. Няма как да знам. Но егоистично го предпочитам.

Убийте ме с камъни  pig
avatar
pensatore

Брой мнения : 138
Join date : 30.03.2014
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by No one cares on Съб 27 Сеп 2014 - 23:35

Четейки поста се опитах да визуализирам историята. Ръката, която си предствих не бе на мой близък човек. Идеята любимият ми човек да е с мен не ме утешава, а ме ужасява още повече. Непознатия по-лесно бих го "прежалила", следователно бих била по-спокойна.
П.П: Кажете й, че я обичам !!! Smile
avatar
No one cares

Брой мнения : 99
Join date : 12.12.2013
Възраст : 24
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Dragon Fly on Нед 28 Сеп 2014 - 12:29

Част от вас наистина го намират за трудно да приемат безизходицата. Толкова по-добре, предпочитам жертвите ми да се противят. Twisted Evil Като всевишният бог, който съм в тази си моя фантазия, изтривам от лицето на планетата следните предмети, животни и архитектурни иновации: парашути и магарета, шахти, дюшеци и ниски сгради, супергерои (спадат към животните). Ай да ви видя сега. Very Happy

Естествено, че най-лесно би било да си сам. Няма я отговорността за човека до теб, няма я вината, няма го усещането, че ТРЯБВА да намериш изход поне за него. Или при другия вариант - няма го натрапчивото присъствие, разсейващо те от примирението, към което се стремиш.  Това е и трудното в случая - да си принуден да споделиш смъртта независимо дали го искаш или не. Но както каза pensatore, на тоя свят има и нахални, лепкави хора.

Не съм учудена, че по-голямата част от вас предпочитат непознатия, за мен това би бил логичния изход. Но свалям шапка на pensatore за това, че си признава. Ако трябва да бъда честна, и аз като sunn4o импулсивно се сетих за любимия си човек, а чак след това ми хрумна да премеря ситуацията и чувствата си относно присъствието му там. Да познаваш докъде се простира собственият ти егоизъм е меко казано полезно, още повече сам да си признаеш, че си такъв. Все пак тези от нас, които предпочитат непознатия, го правят след известно премисляне (предполагам), а реална такава ситуация не би предразполагала към разсъдливост. С други думи, поне аз нямам никакво намерение да мятам камъни. И без това едва ли бих уцелила. Smile
avatar
Dragon Fly

Брой мнения : 166
Join date : 05.02.2014
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Maybelline on Нед 28 Сеп 2014 - 13:23

Dragon Fly написа:Да познаваш докъде се простира собственият ти егоизъм е меко казано полезно, още повече сам да си признаеш, че си такъв. Все пак тези от нас, които предпочитат непознатия, го правят след известно премисляне (предполагам), а реална такава ситуация не би предразполагала към разсъдливост.
На мен пък първата ми мисъл беше "Не, в никакъв случай не искам жена ми да е там и да умре с мен" и след известно премисляне си казах "Амиии все още не искам тя да е там". И това си е пак от егоизъм - не искам да ми е още по-гадно, понеже не само че умирам, ами и моята любима умира. Ако тя е до мен емоционално, няма значение къде се намира, ръката й винаги ще е хванала моята, и тя ще знае, че аз съм хванала нейната. Затова по-добре да не е там, аз пак ще си знам, че тя ме подкрепя и успокоява и т.н.
Та... някои от нас предпочитат любимия човек да е далеч от нас в тази ситуация по същата егоистична причина, поради която някои искат той да е до тях - за да им е по-малко гадно.
avatar
Maybelline

Брой мнения : 360
Join date : 16.09.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by stardust on Пон 29 Сеп 2014 - 6:56

Аз пък бих избрала ръката ми в такъв момент да хване Брус Уилис. Хем не ми е близък на сърцето човек, за когото особено ми пука, хем толкова пъти е спасявал света, че и този път ако не успее, ще го сритам с удоволствие по меките части преди да се гътна  Very Happy
avatar
stardust

Брой мнения : 168
Join date : 25.09.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Regina on Пон 29 Сеп 2014 - 19:15

Dragon Fly написа:Част от вас наистина го намират за трудно да приемат безизходицата. Толкова по-добре, предпочитам жертвите ми да се противят. Twisted Evil Като всевишният бог, който съм в тази си моя фантазия, изтривам от лицето на планетата следните предмети, животни и архитектурни иновации: парашути и магарета, шахти, дюшеци и ниски сгради, супергерои (спадат към животните). Ай да ви видя сега. Very Happy
А, чакай сега, ако ше се лъжем, да не тръгваме Wink Условието на загадката не може да се променя в крачка - то винаги има непълноти и там се наместват фантазиите на другите хора (а нали в крайна сметка това е идеята, иначе щеше да си я държиш за себе си таз фантазия of yours).
Истината, скъпи мои, е, че когато си съзнателно на границата между живота и смъртта, в главата ти се задвижват едни такива инстинкти и едни такива стрес-хормони, които образуват един такъв коктейл, че за едно мигване изгубваш цялата удобна представа за себе си и за света, която имаш.
И повярвайте, в този момент няма романтични идеали и успокояващи ръкохващания, няма Celine Dion и My Hert will go on.
Има убийствен страх, който се бори с неугасващата искрица надежда за изход и безумно желание за живот,  и това е нещото, което, който и да си, с най-вероятно ще  вълнува красивата ти главица. И няма никакво значение кой е до теб - красив непознат или любовта на живота ти - в този момент ти ще мислиш само за себе си и ще се бориш в паническата агония. Може би единственият инстинкт, който евентуално би могъл да надделее над първичния инстинкт за оцеляване на всяка цена, това е майчинският.
Но дори това зависи от ситуацията и от човека.
Мое мнение, разбира се Smile
avatar
Regina

Брой мнения : 273
Join date : 05.09.2014

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by XenaWP on Вто 6 Яну 2015 - 22:40

по-скоро ще се сграбча за нещо здраво, с надеждата че има шанс да оцелея; ако пък не - просто ще се държа със затворени очи докато падаме; а относно човека - кризисни ситуации винаги си ги представям с непознати хора, дава ми чувство за трезвеност и спокойствие (до колкото е възможно в тази ситуация)


Последната промяна е направена от XenaWP на Вто 22 Сеп 2015 - 3:44; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
XenaWP

Брой мнения : 1
Join date : 06.01.2015
Възраст : 21
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by noBaby on Чет 8 Яну 2015 - 13:32

Може ли да вкарам избор в избора.... едно разклонение в сценария? ....липсва ми на мен един IF - THEN - ELSE оператор Wink

АКО апокалипсисът е локален и засяга само сградата, в която съм, респективно никой от любимите ми хора не е наличен
ТОГАВА ще жертвам непознат, който да сподели съдбата ми
ИНАЧЕ /разбирай: апокалипсисът е глобален и засяга планетата, държавата, гарада, и много любими хора са обречени/ бих избрала да сме заедно
avatar
noBaby

Брой мнения : 355
Join date : 11.04.2014
Възраст : 41
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Emp on Чет 9 Юли 2015 - 0:04

Така и така сценарият, да можеш да избереш кой да бъде до теб в такъв момент, е малко сюрреалистичен, таа.. бих искала ръката, която ме хваща, да бъде на моето аз от бъдещето- причините са две- 1. Умирам си (в случая буквално Very Happy) да се видя след години Very Happy ... 2. Все си мисля, че в близкото бъдеще всичко и всички ще са толкова развити, че въпросното ми аз ще бъде снабдено с някаква яка джаджа, с която да ме(ни) спаси и да си свиркаме до дълбоки старини Very Happy
Ще изкарам и едно по- вероятно стечение на обстоятелствата- ръката, която ме хваща е тази на майка ми- Поглеждам я и тя ми казва- "Ставай, пак се успа" Very Happy
Не знам дали си пролича, ама не се примирявам с умирачката и т'ва е Very Happy
avatar
Emp

Брой мнения : 99
Join date : 02.02.2015

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Ni on Чет 9 Юли 2015 - 9:14

Ще остана да се любувам на гледката отвисоко със странника или там,който е до мен докато мога Smile

Ni

Брой мнения : 7
Join date : 03.07.2015

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by WhoKnew on Нед 12 Юли 2015 - 1:20

Хммм много се замислих. Винаги съм намирала нещо особено романтично в това хората да умират заедно (Дъ Ноутбуук!!). Също така никой не знае какво има там накъдето съм се запътила, може да е забавно Smile А и не бих оставила половинката ми без мен, мисля че с мен ще й е по забавно Smile

П.П и тя те обича
avatar
WhoKnew

Брой мнения : 12
Join date : 31.08.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Two plus Three plus on Пет 17 Юли 2015 - 20:02

Май ще съм на колене пред бога, а ръцете на човека, с който ще продължим отвъд ще ме обгръщат.
avatar
Two plus Three plus

Брой мнения : 172
Join date : 15.03.2014
Възраст : 24

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by vesilik on Вто 4 Авг 2015 - 19:22

А ако в ръката ти е ръката на дете?
avatar
vesilik

Брой мнения : 68
Join date : 16.06.2011
Възраст : 47
Местожителство : където си оставя шапката...

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Two plus Three plus on Чет 6 Авг 2015 - 16:25

Изненада ме, не го очаквах.
Съдейки по поведението си до момента ще поискам да ме гледа в очите докато мине, след като съм се уверила, че няма пряк път.
avatar
Two plus Three plus

Брой мнения : 172
Join date : 15.03.2014
Възраст : 24

Върнете се в началото Go down

Re: Избор

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите