за дълготрайните връзки

Go down

за дълготрайните връзки

Писане by murmrun on Чет 4 Сеп 2014 - 16:08

Замислих се по повод на :

за„правилния”човек, приемането на другия, дълготрайните връзки, цената, която всеки плаща, за да бъде в такива отношения. Дан казва доста забавни и интересни неща, но най-много ме впечатли следното  твърдение:  
"My boyfriend and I have a relationship built on a solid foundation of lies and deceit."

И според него всъщност всички дълготрайни връзки са изградени на „стабилната” основа от лъжи и измами, тъй като всеки се стреми да бъде пред другия едно перфектно или поне подобрено свое „Аз”.
Какво ще кажете за това?
avatar
murmrun

Брой мнения : 296
Join date : 16.01.2010
Възраст : 39
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by noBaby on Чет 4 Сеп 2014 - 19:11

Интересна гледна точка! Не ми беше хрумвала....

Едно е сигурно: никого не съм лъгала Smile
Дори напротив, пълното разкриване и директните отношения са едни от козовете ми в игра със свалени карти. Никога не съм се старала да покажа някакво перфектно свое Аз, а да покажа своето истинско Аз. И колкото по-бързо стане ясно дали моята същност е съвместима с човека отсреща, толкова по-добре. Компромисите и личностното самоизкривяване, за да се набуташ в предполагаемия калъп на другия, са временни и не водят до нищо добро. Като ластик, системата неизбежно намира начин да се върне в естественото си състояние.... и тогава боли.

Ако някой подхожда към мен със солидна основа от лъжи и системни измами, това е съгурен път към краткотрайна връзка Smile

Склонна съм да предположа, че по този критерий - основа от лъжи или пълно разкриване, хората са два вида. И дълготрайни връзки са възможни, ако има съвпадение и по този критерий.
avatar
noBaby

Брой мнения : 355
Join date : 11.04.2014
Възраст : 41
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by Angua on Пет 5 Сеп 2014 - 14:20

Имам една приятелка, която всеки път като й разказвам ентусиазирано колко е прекрасен някой, ме изслушва разсеяно и дежурният отговор е- спокооойно, преструва се. И е право момичето, както е прав и Дан. Всеки обича да си мисли, че е съвършен, въпреки че никой не го признава. И щом сама си съвършена, съответно търсиш съвършена партньорка. Само дето Вселената не предлага. В добрия случай първите месеци са идилия, а гаджето ти лоши черти не притежава. И после се започва едно напасване, което е правопропорционално на продължителността на връзката. Според мен ключовият момент е желанието и на двете страни да правят някои компромиси и да не държат сметка кой колко точно е направил. Лъжи и измами е доста силно казано, но- да, случват се и не е задължително да са краят на света. Защото в стремежа си да изпълниш някакъв стандарт за перфектност поне малко, понякога се отнасяш и го докараш до малко повече. Та, бели лъжи, както за другия, така и за собствено ползване са приемливи, понякога и необходими. И не мисля, че трябва преди всяка връзка да излизаш с декларация с много точки, описваща коя точно си ти, какво приемаш и какво не приемаш в живота. Защото нещата са динамични и ще се налагат прекалено чести редакции Smile
avatar
Angua

Брой мнения : 87
Join date : 09.10.2012
Възраст : 27
Местожителство : Sofia

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by Regina on Съб 6 Сеп 2014 - 18:12

murmrun написа:всеки се стреми да бъде пред другия едно перфектно или поне подобрено свое „Аз”.
Какво ще кажете за това?

Един анеглийски драматрург (не му помня точно името...) бил казал "All the world's a stage". Човек не съществува само в една плоскост, човек е много ...различни нюанси на сивото. И обикновено може да избира кои да подсилва и кои да тушира Или евентуално да опитва. Не мисля, че това може да се нарече лъжа или "подобрена аз-версия".
По-скоро разумно поведение... и да, за да постигнеш нещо отвъд следването на първични инстинкти, е нужно разумно поведение.
avatar
Regina

Брой мнения : 273
Join date : 05.09.2014

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by Maybelline on Чет 11 Сеп 2014 - 8:59

Според мен е обратното. В сериозната връзка след време хората се показват точно такива, каквито са, защото е твърде трудно да поддържаш роля дълго време, а и с времето се отпускаш пред човека до теб и не виждаш смисъл вече да си в перфектна светлина, предпочиташ да си себе си. По-лесно е, а енергията ти трябва за много други неща - да мислиш за бъдещето, което градите и т.н.
Обаче. Ако поддържаш роля твърде дълго време, ти ставаш ролята си, на принципа 'fake it till you make it'. Така че в този случай реално може да си лъгала в началото, че си нещо, а впоследствие да е станало истина.
avatar
Maybelline

Брой мнения : 360
Join date : 16.09.2013

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by soulful78 on Чет 11 Сеп 2014 - 13:08

Човек е точно толкова перфектен, колкото го е създала Вселената - точно като една роза. Може да е красив, но има и бодли! Розата не си крие бодлите, че тогава защо ние трябва да го правим! Всеки играя някакви роли, но по отношение на дълготрайните и сериозни връзки , най - важната роля е откровеността. Способността да комуникираш нуждите и желанията си ясно и точно е съществена част от това , до каква степен другият човек ще погледне отвъд думите ти и ще добие представа дали се покриват с действия. Дълготрайността се гради на търпение, способност да слушаш с очите си и да имаш желание за развитие в дадена връзка. Иначе има и друга дълготрайност, но тя е лъжлива - там никога не се преминава отвъд красноречието!
Прекрасен ден на всички от мен :-)
avatar
soulful78

Брой мнения : 4
Join date : 28.07.2014

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by Rohlio on Пет 12 Сеп 2014 - 10:40

Аз лично съм на принципа "не прави това,което не искаш да се случва на теб" и затова предпочитам "прово куме в очи" bounce
Показвам си всичките магарии още в самото начало,казвам си историята такава каквато съм я сътворила до момента и ако ме приемат такава Ок,ако ли не Neutral всеки си поема по пътя избран от него.
Дълготрайна връзка изградена от лъжи..... няма как ДА е връзка
avatar
Rohlio

Брой мнения : 405
Join date : 27.07.2010
Възраст : 42
Местожителство : Elin Pelin

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by Гост on Пет 12 Сеп 2014 - 10:49

Дълготрайните връзки са взаимни интереси. Има една приказка интереса клати феса хаха

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by stardust on Пон 22 Сеп 2014 - 8:40

soulful78 написа:Всеки играя някакви роли, но по отношение на...

Много готин "лапсус". Какво ли би казал чичко Фройд? Wink
avatar
stardust

Брой мнения : 168
Join date : 25.09.2011

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by stardust on Вто 23 Сеп 2014 - 3:07

Според мен това за лъжите и измамите, погледнати като представяне на "по-съвършен Аз" е доста силно казано и звучи по-скоро като валидно за началото на връзка, отколкото за практично в дълготрайни отношения. Нормално е когато харесваме някого, да се стараем да представим себе си в добра светлина. Ухажвайки някоя девойка е логично да сме по-мили и отзивчиви, отколкото към друга, която ни е безразлична, нали? Но това според мен не може да се нарече чак лъжа и измама. Това е нормално социално поведение. 
От друга страна в началото на отношенията много хора се "заслепяват" от обекта на чувствата си и го виждат / преживяват като носител на предимно положителни качества. И чак когато първоначалната еуфория започне да намалява, си даваме сметка, че отсрещната страна не е толкова съвършена. Обаче това не означава задължително, че сме били лъгани и мамени от нея. Процесът е двустранен - и се стараем да сме мили и добри, и ни приписват по-добри качества, отколкото притежаваме, а същото е валидно и за другата страна в отношенията... Но в крайна сметка, колко дълго може да продължава това? Надали за време, което можем да наречем "дълготрайна връзка".
avatar
stardust

Брой мнения : 168
Join date : 25.09.2011

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by Primavera on Съб 27 Сеп 2014 - 22:56

Да си представяш, че другият е по-добър човек, от този, който всъщност е... Ами хубаво, но това не означава ли, че трябва да се примиряваш с онова, което те дразни в поведението на другия. И защо тя да иска да се променя към по-добро, след като аз се преструвам, че всичко е наред? Когато премълчаваме, че нещо ни ядосва, всъщност няма ли вероятност да стане още по-зле и да се налага да правим още по-големи компромиси? Или просто си изграждаш някакъв образ, за някой, който всъщност е съвсем друг. И така години наред. Всички искаме да ни приемат и обичат въпреки недостатъците ни, но ако най-близкият ни човек не ни каже какви грешки допускаме, когато сами не го осъзнаваме, защо да искаме да се променяме. Защото си мисля, че една връзка освен всичко друго изисква и това, да се обсъждат проблемите и да си помагаме заедно за тяхното разрешаване. А не виждам как това може да се случи, ако се преструваме, че те не съществуват. Ако искаме да сме по-добри, бихме могли да бъдем, но преди всичко заради себе си, а не защото някой друг го очаква от нас.

Primavera

Брой мнения : 442
Join date : 07.03.2012
Възраст : 38
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: за дълготрайните връзки

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите