Similar topics

  За България и толерантността

  Go down

  За България и толерантността

  Писане by BlackViper on Сря 3 Сеп 2014 - 13:26

  Здравейте мацки,
  докато правех сутрешната си "загрявка" по медиите попаднах на интересна статия за толерантността. Статията гласи,че според световно проучване,не знам защо не е дадена социологическата агенция/институция,България е най-толерантното място за хората с хомосексуална ориентация на Балканите. Тъй като аз не съм много убедена в това твърдение,базирано на проучване реших,че би било интересно да попитам вас.
  Съгласни ли сте с това твърдение?А смятате ли,че сме по-толерантни тук и от някои от държавите от Западна Европа? Как виждате нещата относно толерантността в България?В София? В провинцията? Имали ли сте проблеми,когато сте се разкривали пред родители,имали ли сте проблем със самото общество. Със съседи? В училище?
  Мисля,че би се получила една не лоша тема. Предварително се извинявам ако не ѝ е тук мястото или вече има такава.

  [url= http://btvnews.bg/article/bulgaria/obshtestvo/balgariya-nai-tolerantnoto-kam-gei-horata-myasto-na-balkanite.html] http://btvnews.bg/article/bulgaria/obshtestvo/balgariya-nai-tolerantnoto-kam-gei-horata-myasto-na-balkanite.html[/url]
  avatar
  BlackViper

  Брой мнения : 58
  Join date : 09.06.2014
  Местожителство : София

  Върнете се в началото Go down

  Re: За България и толерантността

  Писане by Maybelline on Сря 3 Сеп 2014 - 17:01

  Смятам, че българите като цяло са много толерантни към женската хомосексуалност. Нямам наблюдения как се приемат гейовете, а и да - има разлика, затова ще говоря само за лесбийките. Откакто започнах да имам отношения с жени винаги съм била открита и дотук не съм се сблъсквала с хомофобия. Целувала съм се с жени на улицата, в университета, по заведения, пред колеги, пред (пълнолетни) ученици... всички около мен са наясно, че харесвам жени, познават гаджетата ми, непознатите навън не ме гледат накриво. Просто не съм срещала хомофобия. Може би хората първо приемат мен, и след това сексуалната ми ориентация, може пък на никого да не му пука кой какво прави с личния си живот.

  Забелязала съм обаче следната тенденция. Хората, които се оплакват, че другите не ги приемат, сами не се приемат и се крият. Нормално е, когато някой крие нещо или се срамува от нещо, другите да гледат подозрително и да са враждебни. Криенете, страхът и срамът са прояви на слабост, а никой не толерира слабостта. И обратното - ако приемаш себе си, гордееш се с приятелката си и с отношенията ви и не се криеш, хората те приемат по-лесно, защото виждат, че ти се приемаш - в твое лице виждат пример как да приемат новата информация и общо взето възприемат твоето виждане по въпроса. Ако със забит в земята поглед прошепнеш, че харесваш жени... "ама не казвай на никого", няма да те приемат, много ясно. Ако кажеш нормално, че харесваш жени, запознаеш приятелите си с гаджето си и т.н., всички ще възприемат твоето отношение към нещата. Ние сами определяме как другите ще ни приемат.
  avatar
  Maybelline

  Брой мнения : 359
  Join date : 16.09.2013

  Върнете се в началото Go down

  Re: За България и толерантността

  Писане by Regina on Пон 8 Сеп 2014 - 0:52

  Българите са толкова толерантни към хората с хомосексуална ориентация, толкова приемащи и разбиращи, толкова широко-скроени във възприятията си, колкото към циганите, евреите, веганите и жените над 30 без деца. А също така и към хората с увреждания (с малката разлика, че към последните има една "необходима" и винаги неприкрита доза съжаление).
  Заблудите са приятно нещо, но до време. Колкото до това, как ще те възприемат - специално по този въпрос няма абсолютно никакво значение дали ти самият го възприемаш нормално или не, дали ще пазиш личния си живот в дискретна сянка или ще го стовариш с чука по масата, с високо вдигната глава и с ръка на сърцето (и знамето на ILGA) ще заявиш "proud to be lesbian"!
  Ако си имаш работа с представител на над 80-те % коне с капаци, реакцията ще е все една и съща. Нюансите ще са в зависимост от това, колко добре събеседникът ти може да се контролира на момента.
  От момента, в който заявиш, че ти оспорваш принципното Вселенско статукво мъж-жена (в частност, по отношение на себе си и собствените си потребности), в представата на човека отсреща  ти оспорваш целия му свят и всичко, което той нарича естествено (не се опитвай да го разбираш на свой ред, просто приеми, че е така).
  Това автоматично залепя върху теб етикета "срещу природата".
  И това не е въпрос на желание. Това са инстинкти, с които хората защитават представата си за света, а оттам и себе си.
  Българите имат твърде оскъдна социална и сексуална култура въобще. Точно каква да е културата им спрямо онази част, с която нямат никакъв опит, но пък са чули и чели разни едни такива работи, дето...
  Светът няма да се промени за един ден само защото днес е нашият живот. И в това няма нищо страшно! Smile
  avatar
  Regina

  Брой мнения : 273
  Join date : 05.09.2014

  Върнете се в началото Go down

  Re: За България и толерантността

  Писане by Sponsored content


  Sponsored content


  Върнете се в началото Go down

  Върнете се в началото

  - Similar topics

   
  Permissions in this forum:
  Не Можете да отговаряте на темите