Проучване

Go down

Искате ли деца?

46% 46% 
[ 31 ]
12% 12% 
[ 8 ]
15% 15% 
[ 10 ]
24% 24% 
[ 16 ]
3% 3% 
[ 2 ]
 
Общо гласове : 67

Проучване

Писане by БлатнаФея on Пон 30 Сеп 2013 - 23:27

В името на статистиката, бих ви замолила да попълните импровизираната ми и потенциално некоректна анкета. А ако желаете, и да обосновете отговора си в коментар по темата.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Гост on Вто 1 Окт 2013 - 11:25

Гласувах - "Да, без значение дали съм сама или във връзка".
Този отговор е точно като за мен. Smile 

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by БлатнаФея on Вто 1 Окт 2013 - 11:50

Аз съм изненадана, че такъв голям процент от гласувалите (които - не може да пренебрегнем факта - все пак не са много) по принцип искат да имат деца. Общуването ми на живо с лесбийки показва, че голяма част от нас не иска деца (понякога, и семейство изобщо). Правейки съпоставка между гей и хетеро приятелките си, оставам с впечатлението, че хетеро жените държат много повече на деца и семейно гнездо.
Но може и да се окаже, че не е съвсем така, като гледам анкетата.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Maybelline on Вто 1 Окт 2013 - 15:23

Лесбийката преди всичко е жена. Повечето жени искат да имат деца, защото им е вродено да го искат и са научени да го искат, а и не е нещо неприятно, че да не искат...
avatar
Maybelline

Брой мнения : 359
Join date : 16.09.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Гост on Вто 1 Окт 2013 - 17:09

Maybelline написа:Лесбийката преди всичко е жена. Повечето жени искат да имат деца, защото им е вродено
Няма как "желанието" да станеш родител да ти е "вродено". Вродена ти е физическата възможност да ги имаш. А желанието е плод на малко по-други процеси...мозъчни. Или поне така би трябвало да е. Желанието за деца не е обвързано с пола по никакъв начин.
Не са по-малко мъжете и то, младите мъже, които са буквално "зомбирани" на тема сдобиване със и отглеждане на деца. Което е трогателно,  но, ето че не опира само до пол, не опира и до ориентация със сигурност.

а и не е нещо неприятно, че да не искат...
то и традиционното семейство не е нещо неприятно, принципно...ама на, че не е по вкуса на всеки Smile
За неприятно не знам, но не е и като да е песен, така да се каже...и е съвсем естествено, че както една голяма част се възторгва от идеята, то винаги ще съществува и другата част, която не изгаря от желание. Докато всеки човек има правото сам да решава за себе си в коя част да бъде, всичко е в кръга на нормалното и поносимото, мисля азSmile

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by БлатнаФея on Вто 1 Окт 2013 - 19:07

Щях да кажа нещо подобно на това, което Black Queen вече каза за желанието да имаш деца. То е продукт на много фактори, сред които и, за съжаление, индиректният социален натиск. Майчинският инстинкт обаче е вроден. При някои е по-силен отколкото при други, при трети изобщо липсва. Но това е нещо, което няма как да "усвоиш".
А за това, че да имаш деца не е нещо неприятно - не е. Но не всеки е готов и иска да поеме такава отговорност. А и не от всеки би излязъл добър родител.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Гост on Вто 1 Окт 2013 - 20:41

Индиректният социален натиск ли? Хм...добре че ми напомни Smile
Ако повечето тук знаят какво е да си до 25 и неомъжена, трябва да видят какво е да си над 25 и БЕЗ ДЕЦА, о, Боже!Twisted Evil 
Социалният натиск не е натиск - той е преса. Постоянна, смазваща и поттискаща личността и, повярвай, никак не е индиректен.
Докато слушам по цял ден, в почивките си, включително и докато се храня ВСЕКИ БОЖИ ДЕН, разкази за как е преминала поредната бременност и всички подробности покрай скорошното щастливо събитие, нещо в мен иска да крещи и да обърне масата...но това е неприемливо и трябва да се поттиска. За разлика от другото - да осведомяваш обществеността за личния си живот и  физиологичните процеси на хора, които обществеността дори не познава... и да насмигваш съучастнически на колежките, които още не са "се разпрали като пуйка" /цитатът директен/, напомняйки им, че и техният час неминуемо наближава...защото - ами просто защото...това е вродено!
Блатна Фейо, натискът не е никак индиректен. И знаеш ли каква е най-голямата беда? Че огромната част от нещастните, изоставените, малтретираните или просто игнорираните деца са плод на именно този натиск. Може би съм твърде наивна да продължавам да се чувствам гадно от този факт. Mоже би просто отказвам да порасна.Smile

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by semper_fi on Сря 2 Окт 2013 - 14:39

Хм, аз пък съм забеляза, че социалният натиск, когато хората знаят, че си гей, е обратен. Никой не очаква да завъдиш поколение, така да се каже. Rolling Eyes 
Даже миналата неделя имах съмнително приятно изживяване.
Видяхме се с класа ми, тоест 4 девойки и едно момче - всички, които сме в България в момента. Те са '84-ти набор. Нито една от нас (в оригнал сме малко повече, 16 момичета и 2 момчета) няма деца и не е омъжена. Само аз съм гей.

И стана дума за деца. Едната девойка опитва от известно време, другата смята да опитва вече, третата иска, ама не още ... но никой не ме попита дали аз искам деца и кога смятам да ги имам.
Съучениците ми са прелестни, обожават и мен и жена ми, приемат ме напълно (все пак изкуството все още учи на нещо), но... но не ме попитаха SmileСтана ми ... няма да крия - шибаничко. Не за друго, а защото и аз "по принцип" искам деца.

И тогава се замислих ... по принцип искам деца, а дефакто?
Повечето хомосексуални жени, които познавам искат деца "по принцип". Някои от тях дори го виждат в обозримо бъдеще. Интересен факт е обаче, че това бъдеще не идва никога.
Познавам точно една жена и съм чувала за още една, която си е направила бебе в съжителство с друга жена. Също така познавам още една, която си е направила бебе, без да е във връзка. Останалите 20-25 хомосексуални майки, които познавам имат детето като резултат от брак или дълги взаимоотношения с мъж преди/по време на осъзнаването им.
И гледайки себе си, която щастливо преполовявам двадесет и осмата си годишнина, кога точно смятам, че ще се случи онова нещо, което "по принцип" ще доведе до появата на бебе в живота ми? Тъжното е, че не мога да дам прост отговор на този въпрос. Толкова много "обстоятелства" има, които вечно ми пречат - външни, вътрешни, екзистенциални ... И не е ли всичко това оправдание, защото "по принцип" съвсем не е като наистина да имаш деца.
avatar
semper_fi

Брой мнения : 1359
Join date : 13.04.2010
Възраст : 33
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Гост on Сря 2 Окт 2013 - 20:14

semper_fi написа:
И тогава се замислих ... по принцип искам деца, а дефакто?
Повечето хомосексуални жени, които познавам искат деца "по принцип". Някои от тях дори го виждат в обозримо бъдеще. Интересен факт е обаче, че това бъдеще не идва никога.
Замисли меSmile И аз съм си задавала същите въпроси. Но имам усещането, че виждаш нещата малко по-песимистични, отколкото са. Моите впечатления са, че всяка жена, която наистина е искала да има дете, го е имала.
Статистиката, за която говориш /че по-голямата част и от хомосексуалните жени се сдобиват с деца основно "по естествен път"/ е последствие на много причини.
Че живеем в България, че технологиите за асистирана репродиктивност са нови, скъпо-струващи, а също така и някак екзотично-звучащи за българската психика.


И гледайки себе си, която щастливо преполовявам двадесет и осмата си годишнина, кога точно смятам, че ще се случи онова нещо, което "по принцип" ще доведе до появата на бебе в живота ми? Тъжното е, че не мога да дам прост отговор на този въпрос.
"The world is full of questions. Idiots are full of answers." -> това беше един любим цитат, за който нямаше как да не се присетя Wink
Лично за мен няма нищо тъжно в това, да бъдеш от онази страна на света, която не създава поколението си "по случайност" и се научава да го обича "по задължение".

Толкова много "обстоятелства" има, които вечно ми пречат - външни, вътрешни, екзистенциални ... И не е ли всичко това оправдание, защото "по принцип" съвсем не е като наистина да имаш деца.
Само ти знаеш отговора на този въпрос, но моето усещане е, че не, не е оправдание. Защо не приемеш, че всяко нещо става с времето си? Вярно, че живеем в България и колкото и да не щем, всички сме облъчени с внушението, че жената е биологичен вид с кратък срок на годност и до 30 - 35, че после затварят гишето за заявкиVery Happy 
Това са пълни глупости и ти го знаеш.
Въпросът е друг - дали го искаш, защото го ИСКАШ или го искаш, защото всички други искат, а ти се чувстваш притискана от времето, малко или много.
Аз си признавам, че за себе си не съм открила искрения отговор на този въпрос. И докато това е така, не бих искала да имам деца.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by semper_fi on Чет 3 Окт 2013 - 12:00

Black Queen написа:Че живеем в България, че технологиите за асистирана репродиктивност са нови, скъпо-струващи, а също така и някак екзотично-звучащи за българската психика.
Е, чак пък скъпоструващи... Всяка жена, която се интересува, може да прочете от чичо гугъл, че до 2 часа след изпразването на мъжа, при поддържане на температура 20-28 градуса, спермата продължава да е "годна" за осеменяване.
Спринцовка с накрайник за осеменяване струва 2.40 лв.
Инсеминация в клиника за здраво неосигурени лица е 250-300 лв., без лекарства за стимулиране, разбира се.

Иначе за психологическите моменти и звученето в българската психика съм напълно съгласна. Всички сме виждали как лесбийка в средата на тридесетте изведнъж заобичва мъжете ...

Никак не виждам песиместично нещата, напротив. Просто, както и ти смятам, че преди да открия искрения отговор на въпроса защо искам и да мога да дам на детето си необходимото по моите стандарти време, любов, възможности, не ми се иска да създавам души "по задължение". Wink 
А за годността .... колкото повече време минава, толкова повече ми харесва живота ми, ритъма му, свободата му Very Happy
Имам съмнения, че след още малко време ще поискам да го наруша с ревящо, акащо, пишкащо и превръщащо гърдите ми в подметки щастие, което срочно ще преобърне центъра на целия ми свят. Wink
avatar
semper_fi

Брой мнения : 1359
Join date : 13.04.2010
Възраст : 33
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by velvet_touch on Чет 3 Окт 2013 - 15:31

По принцип искам, но не и в близките няколко години. Имам да доизграждам някои неща в себе си като личност, а и смятам, че човек трябва да е достигнал определено ниво на зрялост, за да гледа деца, трябва да е психически и финансово способен да се грижи за един нов живот преди да пристъпи към създаването му. Не искам да се чувствам притисната от биолигичен часовник, роднини и тем подобни фактори. Има редица случаи на жени, раждали след 30, че и след 40, чиито деца са си съвсем нормални. А и имам още няколко години до 30...
Иначе не ми се иска да отглеждам дете сама. Смятам, че е по-добре всяко малко човече да бъде отглеждано, по възможност, от двама родители, без значение от пола им.
avatar
velvet_touch

Брой мнения : 42
Join date : 17.10.2012
Възраст : 28
Местожителство : Sofia

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Гост on Чет 3 Окт 2013 - 22:23

semper_fi написа:
А за годността .... колкото повече време минава, толкова повече ми харесва живота ми, ритъма му, свободата му Very Happy
Имам съмнения, че след още малко време ще поискам да го наруша с ревящо, акащо, пишкащо и превръщащо гърдите ми в подметки щастие, което срочно ще преобърне центъра на целия ми свят. Wink
За първото - удари в десетката за начина, по който и аз се чувствамVery Happy Въпросът е, ако се чувстваш добре, за какво има да се кахъриш, в крайна сметка? Така, де, човек да съжалява, ако се чувства зле, ама ако се чувства добре?
Е, да има винаги един червей, който изпълзява от нищото в някой прекрасен, спокоен и осмислен момент, за да изрови страховете на тема "какво ли изпуснах? Какво ли не успях да свърша?" и да подълбае в мозъка на тема "свободата и спокойствието след 20 са с добавена стойност за всяка следваща година".Twisted Evil 
И знаеш ли кой е този червей? Всичко, което ние не сме, но средата изисква от нас да бъдем. Внушенията, култивирани да бъдат разпознавани от съзнанието ни като собствени потребности.
Майната му на червея. Живей си живота - когато съмненията ти се сбъднат, няма как да не разбереш и няма как да не стане.Wink 

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Angua on Съб 5 Окт 2013 - 19:56

Гласувах по принцип да, защото по принцип харесвам деца... ама аз и зайци по принцип харесвам... А на сегашния ми етап на развитие не мисля,че правя особена разлика между чувствата си към двата биологични вида.
Обаче, когато взема да порасна и се почувствам достатъчно отговорна да бъда майка не виждам какво може да ме спре. От примерите, около мен-прекрасни, щастливи деца могат да се получат при какви ли не условия и комбинации, които съвсем не са съобразени с обществени норми. Работата опира до желание и любов.
avatar
Angua

Брой мнения : 87
Join date : 09.10.2012
Възраст : 27
Местожителство : Sofia

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Raindance Maggie on Чет 10 Окт 2013 - 15:04

Гласувах с "да, без значение дали съм сама или във връзка", защото се доближава най-много до отговора ми. =]
avatar
Raindance Maggie

Брой мнения : 37
Join date : 02.09.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Ins@ane on Съб 19 Окт 2013 - 21:50

Това ми се струва като твърде отговорна задача, която изисква и купища финанси, така че - не. А дори и някога да имам, то няма да ги изнасям аз, а партньорката ми. Виждам се повече като бащината фигура, така го чувствам.
avatar
Ins@ane

Брой мнения : 189
Join date : 19.08.2010
Възраст : 24
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Проучване

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите