Етика на романтичните взаимоотношения

Go down

Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by БлатнаФея on Пон 23 Сеп 2013 - 11:22

С други думи, какво е и какво не е окей в една връзка, както и преди&след нея.
Бих изтипосала тук предългите си разсъждения, но първо искам да видя в каква насока ще тръгне темата и какво имате да кажете вие по въпроса.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by murmrun on Пон 23 Сеп 2013 - 15:11

Тъй като нямам много опит в подобен род взаимоотношения, опрях до Google, който ме отведе до едно доста интересно място. Smile 
avatar
murmrun

Брой мнения : 296
Join date : 16.01.2010
Възраст : 38
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by nympha on Пон 23 Сеп 2013 - 16:00

murmrun написа:Google, който ме отведе до едно доста интересно място. Smile 
Мен лично ме стресира силната намеса на библията в тази статия (предвид факта, че не обърнах внимание в началото, че е на религиозна тема и взимайки под внимание възгледите ми на (почти) краен атеист). Също така ми направи впечатление налагането на твърденията с думата "трябва". Според мен като става въпрос за "романтични взоимоотношения" се говори за нещо строго индивидуално, което не може и не трябва да се контролира нито от религии, нито от каквито и да било институции и това е понятие, което за всеки отделен човек е различно. Всичко е въпрос на разбирания и личен мироглед. Сега друг въпрос е, че има и неща, които важат при почти всички видове взаимоотношения и самата етика изисква да се спазват и считат за стереотипи, но те самите не се налагат от някого или нещо, а са затвърдени с годините и личния опит.
avatar
nympha

Брой мнения : 58
Join date : 06.09.2013
Възраст : 22

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Гост on Пон 23 Сеп 2013 - 20:16

murmrun...с един клик ти изби рибата, изпържи я и уби всичкото "дец 'ковмен"!
Защо, защо, защооооо....има толкоз мъка по тоя свят, Боже! 

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by БлатнаФея on Пон 23 Сеп 2013 - 21:47

Е, защо бе, аз съм съгласна с определени неща от статията. С частта за срещите в "безопасна компания" - не. Но имаше и някои неща, които резонират с мои разсъждения по въпроса: "...ние трябва да бъдем привлечени към другия човек в три области: физически, емоционално и интелектуално, и духовно (това включва персоналността му).
Тоест човекът трябва да отговори на критериите във всяка една от тези области. Например, огромна грешка е да се омъжиш за човек, само защото той е духовно силен, ако не те привлича физически. Грешка е също да се омъжиш за човек заради неговата харизматична персоналност, когато духовният му живот е пълна бъркотия и т.н."

Както и да е, сега да се включа в по-тясна връзка с темата, споделяйки лични убеждения и наблюдения по въпроса с етиката на взаимоотношенията.
1. На първо място за мен определено стои уважението. В началото, когато не познаваш добре даден човек и съответно той не е заслужил уважението ти като личност, аз използвам израза "да се държиш с уважение" - тоест, поставяш основите на коректни и открити взаимоотношения, които на по-късен етап, заедно с други неща, биха могли да изградят доверието помежду ви, както и да се отнасяш *мило*, приветливо и възпитано към човека, да бъдеш внимателна и търпелива.
Но ако времето си тече, а в процеса на опознаване, този човек не прояви качества, заслужаващи уважение - за мен това е край, няма перспектива за сериозна връзка или дори приятелство.
2. Не говориш неуважително за човека с когото си (била) във връзка пред други хора. Което не означава, че не можеш да споделяш с най-близките си приятели за проблемите на връзката, за кусурите на дадения човек и т.н., означава само, че трябва да го правиш по уважителен начин. Например "Баси тая кучка колко беше зле, изпи ми животеца тая, кат някъв вампир е, брат" е неуважителен начин да говориш за партньора си; "Пена по принцип е страшен човек, но нещата между нас не се получиха и на моменти тя се държеше с мен по начин, по който аз не съм си позволявала да се държа с нея" е доста по-адекватен начин да поднесеш нещата.
С чужди хора не се навлиза в подробности за проблемите във връзката. За предпочитане е те изобщо да не се обсъждат с/пред тях. "Половинката" не се критикува пред другите. Сцени и драми на публично място не се правят. Всеки проблем се обсъжда насаме и на живо. Край на взаимоотношенията, ако се наложи, се слага по време на разговор на живо.
3. Партньорът или потенциалният такъв не се оставя в неведение по въпроса с чувствата и тяхното наличие или неналичие, развитието на връзката, желанията и плановете на другата част от двойката. Не се оставя да гадае какво иска от него другата страна, като след негов неуспех в това начинание следва сърдене, излъгани очаквания и наранени чувства. За нуждите на двете страни във връзката се *говори* спокойно и нормално.
4. Уговорките между двамата партньори се спазват без оглед на обстоятелствата. Пример: разбрали сте се, че сте в затворена връзка и физическата изневяра на когото и да е от двамата означава край на връзката, но ти си в бара и срещаш страшната мацка, и едното води до другото... което пък води до скандали и драми, а ти не си готова връзката ви да приключи, нито пък искаш да нараниш приятелката си, но тя плаче и вика, и иска да се разкараш от живота й на мига, и т.н., и т.н.

Ако се сетя още, ще добавя. Но в общи линии за мен това е важно - уважението. Всичко друго произтича от него.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Pear in Bloom on Пон 23 Сеп 2013 - 23:57

Съгласна съм до голяма степен с казаното от БлатнаФея и най-вече с частта за уважението. Ако не уважаваш някого, защо да влизате във връзка. Най-лошият вариант е да не уважаваш човека до себе си; в такъв случай какво въобще правите заедно  

И все пак статията кърти Very Happy 
avatar
Pear in Bloom

Брой мнения : 40
Join date : 28.03.2012

Върнете се в началото Go down

A little less conversation, a little more action.

Писане by murmrun on Вто 24 Сеп 2013 - 9:56

Разбира се, съгласна съм като цяло  с точките от пространното изложение на Блатна Фея, обаче ми преви впечатление честото срещане на  глагола „говоря” и изобщо наблягането на този момент от отношенията.  
За мен лично огромно значение има какво човек НЕ казва в такива отношения, а и иначе. Това е много по-показателно от споделените неща. (Например: не разказва надълго и нашироко за бившите си; не разпитва за прекалено лични болезнени неща и т.н.). А що се отнася до обсъждането на чувствата…  Абе това ако не се усеща, какъв е смисълът да се говори за него?!  Естествено, уточнения понякога се налагат, а и в определени моменти да чуеш или кажеш заветното „Обичам те”, просто заковава пирона и картинката увисва баш как се требва, но иначе какво има толкова да се обсъжда и анализира?!  Тези действия по-скоро създават опасност за разводняване и разваляне на отношенията, отколкото за тяхното развитие или изглаждане.
Същото важи и за уговорките. То някак става ясно кой какво иска и очаква, нали сте във връзка, предполага се, че се познавате. Както е написано, представям си как две девойки сядат една срещу друга и водят следния разговор:
- Искаш ли да ходим?
-Да.
- Супер. Ама в затворена или в отворена връзка?
-Ъъъ, а нефизическите изневери броят ли се?

Етиката на отношенията касае най-вече действията (и бездействията), човек може да каже всичко, в най-честия случай – това, което другият иска да чуе. Но ако това са само думи, не означават нищо.
И тъй, преставам да сипвам мъдрости с лопатата, апелът ми е да се наблегне на невербалното общуване, нека не разваляме романтиката. Very Happy 
avatar
murmrun

Брой мнения : 296
Join date : 16.01.2010
Възраст : 38
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by БлатнаФея on Вто 24 Сеп 2013 - 10:25

murmrun написа:
А що се отнася до обсъждането на чувствата…  Абе това ако не се усеща, какъв е смисълът да се говори за него?! 
Не винаги се усеща. Според мен трябва да можеш да споделиш притесненията и страховете си с човека, с когото имаш връзка. Казвали са ми, че се държа студено, когато всъщност просто съм искала да се дистанцирам, за да не ме наранят. Някои девойки пък са оставали с погрешното впечатление само защото съм се държала по-... мило от обикновено. Изобщо, ако не познаваш човека в такава ситуация, няма как инстинктивно да знаеш какво означава държанието му. Аз също съм си правила грешни изводи и не е много приятно.
Колкото до нуждите на двете страни във връзката, да, ако се познавате много добре предварително, предполага се, че знаете такива неща една за друга. Но комуникацията все пак е важна, защото в един момент навлизате в непознати води - заживявате заедно или нещо от тоя род. И може да се окаже, че тя има нужда къщата да е изрядно подредена (примерно) и адресира твоето нежелание да подредиш с "ти не ме обичаш", а пък ти по природа си си хаотична и даже не ти прави впечатление.
Или дори да не е толкова битово, има още хиляди неща, които могат да се пременят: може да започне да изисква повече внимание и да се дразни, че нямаш време; да й е кофти, че говориш за бившите си, въпреки че в началото не е имало проблем; да й е неприятно да дава обяснения къде е и да го възприема като проява на ревност... има много неща, които няма как да знаете предварително и е добре да се говори за това.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by WhoKnew on Съб 28 Сеп 2013 - 22:09

Бих казала, че най-важното след уважението е доверието. Във всеки един вид отношения рано или късно се стига до трудности, и вместо да седиш и да се чудиш как очаква човекът до теб да постъпиш, просто да преминете заедно през това каквото и да е то. Затова е важно доверието. Иначе съвсем в началото, фазата на опознаване е ужасно крсива според мен и важното е да не криеш нищо за да може човекът до теб да развие усещане аджеба какво би било ок за теб и какво не.
avatar
WhoKnew

Брой мнения : 12
Join date : 31.08.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Гост on Нед 29 Сеп 2013 - 1:55

Романтичните взаимоотношения са толкова разнообразни, колкото са и хората в тях. Преднаписани правила, включително и етични, няма - или ако има, то трябва да казва така: " Ок е само това, което е ок за двамата човека. Не е ок това, което не е ок за единия.".
Smile

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Гост on Нед 29 Сеп 2013 - 12:02

БлатнаФея написа: коректни и открити взаимоотношения, които на по-късен етап, заедно с други неща, биха могли да изградят доверието помежду ви


- уважението. Всичко друго произтича от него.    

Не, нищо подобно. Това, което описваш ми звучи, точно, ама точно като отношения между работодател и работник. Точно все едно това описваш!
Там където се зараждат чувства, там откъдето започва да се заражда една любов към човека с когото искаш да си във връзка.... повярвай, няма как просто да отидеш в някакъв бар и да мине покрай теб някаква "мацка" и т.н. и т.н.
Обичай... и всичко останало и всичко "друго" произлиза от това и ще се изумиш какви отношения произлизат от чистата и истинска любов. Тази любов, която се излъчва от сърцето, а не се мисли и преценява с главата и "разума".

Блатна Фея, написаното не е насочено към теб конкретно, пиша общо към всички. Wink 

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Marinki on Нед 29 Сеп 2013 - 13:04

Тази любов, която се излъчва от сърцето, а не се мисли и преценява с главата и "разума".
YES!
Вече почти не срещам хора в изцяло сърдечна любовна връзка, преобладават любовите на разума с хилядите уговорки за милионите неща.
В една връзка няма нужда от разум, достатъчно е да имаме добре развито самосъзнание и в тази насока етика на взаимотношенията за мен отпада като вариант.
Признавам си, когато бях на 20-25, партньорите ми никак не се радваха да им споделям колко хубаво/лошо съм си прекарвала с бившите. И да - налагало ми се е да уточнявам, че имам нужда да излизам понякога самостоятелно, понеже смятам, че прекаленото обвързване води до пристрастеност и зависимост. Слава-богу, с това време се свърши, иншаллах!sunny
avatar
Marinki

Брой мнения : 206
Join date : 28.10.2011
Възраст : 36

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Гост on Нед 29 Сеп 2013 - 14:42


Признавам си, когато бях на 20-25, партньорите ми никак не се радваха да им споделям колко хубаво/лошо съм си прекарвала с бившите.
Никак не харесвам клюкарщината и споделянето на TMI (too much information) на всяка цена и по всякакъв повод. Но пък също толкова не харесвам поведение тип "консервна кутия без етикет". Т.е., истината е някъде по средата. Не можеш да очакваш, че човекът се "ражда" в деня, в който сте се срещнали. Всеки започва с някакви истории зад гърба си - нещо му е давало щастие, нещо го е боляло, хиляди неща са му минавали през главата и всичко това е част от живота, която го прави човекът, когото днес познаваме.
Не можеш да си във връзка с някого и да проявяваш индеферентност към тази част. Трябва да се споделят нещата от миналото така, както се споделят нещата от настоящето. Трябва да можеш да говориш с човека до себе си за всичко, което ти е на душата, защото ако това не можеш, как ще можеш каквото и да е друго?
Аз поне така го виждам.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by БлатнаФея on Нед 29 Сеп 2013 - 15:09

Pink Floyd написа:Обичай... и всичко останало и всичко "друго" произлиза от това и ще се изумиш какви отношения произлизат от чистата и истинска любов.
Зависи от приоритетите. От това конкретно, което ти трябва на теб. От примери, които си виждала пред себе си. И т.н. Затова не смятам, че тук има място за спор, аз не мога да ти кажа какво трябва да е приоритет за теб, както и ти не можеш да ми кажеш какво трябва да е приоритет за мен, защото това е много субективно. Но в името на дискусията, ще си доразвия аргумента за уважението.

В обичането нямам много опит, трудно ми се случва да обичам някого, но това, което извлякох от ситуациите, в които съм била, е следното: не можеш да обичаш някого, когото на първо място не уважаваш. Тоест, виждаш пред себе си един човек, пълен с недостатъци, като всички останали, но в този човек има нещо невероятно, което заслужава точно твоето уважение. В известна степен дори възхищение. За всеки това "нещо невероятно" е различно. Но просто трябва да го има.
Не обичам всеки, когото уважавам. Но ако обичам някого, то със сигурност го уважавам.
Само че любовта понякога си отива. А уважението остава дори след края на взаимоотношенията. И точно то определя дали ще сложите чист и безболезнен край, или ще си създавате драми, ще има скандали и какви ли не грозни сцени. Дали ще се поздравявате, когато случайно се срещнете някъде, или ще се подминавате сякаш не се познавате.
Да, една връзка не е пълноценна без любов. Но не е пълноценна и без уважение.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Tin^Tin on Нед 29 Сеп 2013 - 20:32

Чист и безболезнен край няма. Има добра душа и/или добро възпитание. Но не е задължително да е реципрочно.

Tin^Tin

Брой мнения : 279
Join date : 14.11.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Гост on Нед 29 Сеп 2013 - 21:52

БлатнаФея написа: ще си доразвия аргумента за уважението.

Да, една връзка не е пълноценна без любов. Но не е пълноценна и без уважение.
Нещо много противоречия станаха. Направо станах разноока. Както и да е.
Може и да съм извънземно изпаднало отнякъде (дано минат да си ме приберат обратно) но наистина не разбирам как и за какво ще си във връзка с който и да било, ако не изпитваш някаква любов? И как така ще си във връзка с някого и няма да му имаш уважение? Това е невъзможно! Защо изобщо се събирате и какво правите, ако не се обичате и нямате някакви дългосрочни намерения един към друг, поне за момента?
И то ако наистина някой е във връзка без любов и без уважение - то на тези хора им трябва психолог, защото имат някакъв проблем със себе си.

БлатнаФея, може ли да ми обясниш какво значи "неуважение" и в какво се изразява то? Ако един човек изпитва поне малко уважение към себе си, никога няма да си позволи каквото и да било неуважение към друг човек, каквото и да е!
Аз уважавам себе си достатъчно силно, за да набия спирачки с колелото и да дам предимство на един гълъб, който е решил да пресече платното. Какво ли остава за всичко останало? Това момиче, което обичам... когато се видим на улицата, сянката не мога да й настъпя, толкова дълбоко уважение изпитвам към нея.

Май много се отклоних от темата, за което се извинявам.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by БлатнаФея on Нед 29 Сеп 2013 - 22:20

Pink Floyd написа:БлатнаФея
Аз не знам какво да ти отговоря. Не виждам никакво противоречие тук.

avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by nebb on Нед 29 Сеп 2013 - 22:41

Pink Floyd написа:
... не разбирам как и за какво ще си във връзка с който и да било, ако не изпитваш някаква любов?
Защо изобщо се събирате и какво правите, ако не се обичате и нямате някакви дългосрочни намерения един към друг, поне за момента?

Заради страх от самотата. Тя също е дългосрочна.
avatar
nebb

Брой мнения : 401
Join date : 21.11.2010
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by ???? on Пон 30 Сеп 2013 - 9:57

Или материална облага.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Етика на романтичните взаимоотношения

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите