Самодостатъчността

Go down

Самодостатъчността

Писане by ???? on Пет 14 Юни 2013 - 22:32

Някъде във форума срещнах идеята за самодостатъчността и отскоро ми се върти в главата тази тема. Интересът ми беше провокиран от идеята дали на практика за съвременния човек е възможно постигането на самодостатъчност, като изключвам различни религиозни аскези, духовни практики, които много нашумяха и т.н.
На теория самодостатъчността е откритието, че всичко, от което някога си се нуждаел: внимание, обич, любов, разбиране, приятелство, мир, хармония - всичко това е вече у теб.
Смята се, че нито една човешка интимна връзка (коренът е “връзвам”) не е базирана на любов, а по-скоро на  чувството за собствена значимост, на конкретна телесна нужда, на желание за притежаване, на страх от самотата и т.н. От друга страна усещане може да се получи само ако  се създаде причина за него, т.е.  ако никой не създава причина, човек  няма  да усети нищо. За някои хора може би самодостатъчността е някаква форма на пресищане и нужда от емоционални почивки, за други  форма на егоцентризъм, за трети форма на някакъв проблем...
Мисля, че  всеки знае какво е да си влюбен – изстрелване в рая само при мисълта за половинката. Но наистина повечето хора се влюбват с цял чувал от очаквания: да ме обича поне колкото аз, да се грижи за връзката ни, да не ми изневерява, да се жертва както аз се жертвам, да прави компромиси, да ме уважава и цени и т.н.
 Вероятно на теория самодостатъчността означава да се намери вътрешната опора, а не външна патерица, т.к. ако намерилите себе си бъдат отделени, може би останалите най-често се натъкват на любов, омраза, наслада, болка, разочарование - букет човешки емоции, които са временни. Един самодостатъчник може би би бил уверен и спокоен в чувствата си, знаещ, че нищо не е вечно, ценящ свободата си, както и тази на другия, уважаващ личното пространство и знаещ, че нищо не му принадлежи.   Става дума за това, че вече не си нуждаещ се. Вече не си зависим. Имаш си всичко. Според мен самодостатъчността  не означава непременно липса на желание за емоционален и/или физически контакт, т.к. желанието може да е налице, но то вече е освободено от всякакъв страх, болезнена нужда и очаквания.
 Дали е възможно да се постигне самодостатъчност била тя емоционална или физическа? - опознаваш себе си, овладяваш емоциите и спираш всякакви очаквания. В момента ми изникна в съзнанието една нашумяла песен на  Графа „А дано, ама надали”. 
Всеки коментар, личен опит или опит за размисъл по темата е добре дошъл.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by :):):) on Сря 19 Юни 2013 - 10:46

Теорията ти според мен е напълно вярна и познавам хора, които са успели да постигнат така желаната самодостатъчност. Би било много по-лесно и спокойно, ако всички бяхме постигнали подобно душевно състояние, но ако имаме късмет - ще се получи, кой когато успее да порасне достатъчно...
avatar
:):):)

Брой мнения : 57
Join date : 20.03.2012

Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by Marinki on Пон 24 Юни 2013 - 13:15

Аз съм си самодостатъчна, но жалко, че мацката си тръгна от форума Cool Иначе щях да й разкажа колко яко е усещането да живееш по този начин. Истината е, че хората не се кефят да разкриват себе си и съкровеното си по форумите. По-интересно е чуждото или пък разни интереси и събития. Обаче moi няма никакви проблеми нито със себе си, нито с другите, нито имам нещо лично, нито крия тайни разни (въпреки безбройните опити на баба ми да ме научи, че "всичко, което се казва на масата, си остава на нея"). Е, да, ама хората не са готови да понасят искреност в толкова големи дози и си тръгват... за което изобщо не смятам да се оплаквам. Щото, също така, не се оплаквам, понеже нищо не ми пречи.
avatar
Marinki

Брой мнения : 206
Join date : 28.10.2011
Възраст : 36

Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by Koteto_94 on Пет 28 Юни 2013 - 13:16

Да си самодостатъчен за себе си е добре,но след известен период ти писва.Поне според мен,се губи смисъла на съществуването ти.Ще си сам и един ден,ще си заминеш от този свят,губейки много неща,а именно да споделиш с някой целите в живота си,чувствата,интересите..Винаги е по-добре да има с кого да споделиш.Не ме бива много във философските разсъждения,но ми схванахте логиката. :д
avatar
Koteto_94

Брой мнения : 42
Join date : 27.06.2013
Възраст : 24

Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by Marinki on Пет 28 Юни 2013 - 13:28

Ако спреш да се развиваш, със сигурност ще ти стане скучно. Себепознанието и самодостатъчността са различни неща и ако не са свързани със самоусъвършенстване, за нищо не стават. Познавам една ужасна жена, която познава себе си, самодостатъчна си е, но не се развива. И знам, че ако я срещна след 30 години, тя пак ще е същата ужасна жена.
Ако пък си намерим някой друг, с когото да споделяме себе си и любовта си и ако сме ОК да бъдем задвижвани от другия, за да се развиваме, тогава вече изживяването е върховно. За съжаление все по-често наблюдавам хора, които не са ОК партньорът им да се променя. И аз доскоро бях от тях: от тези, на които промяната беше забранена. За щастие, природата ми не ми позволи да се свия и да занижа изискванията си в името на любовта. Защото се научих на нещо много важно: че любовта е връзка на сърце със сърце, а не на разум с разум. Всяка връзка, в която има нужда от компромиси например, е връзка на разума: вирус, който върлува при 90 и повече процента от партньорите по нашата мила земя и им образува болести и нерви.:wine: 
avatar
Marinki

Брой мнения : 206
Join date : 28.10.2011
Възраст : 36

Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by ???? on Пет 28 Юни 2013 - 20:00

Marinki написа:Аз съм си самодостатъчна, но жалко, че мацката си тръгна от форума Cool 

Мале каква тема...а, защо мацката си е тръгнала?

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by lira on Пет 28 Юни 2013 - 21:41

Не оценихме подобаващо розовия шрифт Wink
avatar
lira

Брой мнения : 1098
Join date : 26.06.2009
Възраст : 35

Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by ???? on Пет 28 Юни 2013 - 21:50

lira написа:Не оценихме подобаващо розовия шрифт Wink

Ахаа....конкуренция ясно...не всеки я обича...Wink
Е, българите сме си българи...известни сме по света Wink

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by lira on Съб 29 Юни 2013 - 10:39

Всъщност, Гост, розАвото ми е един от любимите цветове (тук не се смейте ехидно!), но за да се задържа в темата, трябва да споделя, че съм си предостатъчна, така че ми се налага да се споделям с други хора, предимно с един, най-много - с двама, защото иначе се пресищам.
avatar
lira

Брой мнения : 1098
Join date : 26.06.2009
Възраст : 35

Върнете се в началото Go down

Re: Самодостатъчността

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите