Интересна статия :)

Go down

Интересна статия :)

Писане by Nanga Parbat on Съб 8 Юни 2013 - 21:00

Една интересна статия, на която попаднах преди малко. Честно казано не знам дали въобще е възможно подобно нещо, но ако е, то тогава две жени биха могли да си имат общо дете, което би било страхотно Smile

СТАТИЯ Smile
avatar
Nanga Parbat

Брой мнения : 4
Join date : 20.11.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Гост on Съб 8 Юни 2013 - 21:15

Партеногенезата отдавна съществува като метод и е изпробван успешно експериментално.
Възможно е някъде да се прави нелегално и при хора.
Възможно е в някакъв момент и да се легализира в някои страни, така както постепенно върви процесът с узаконяване на еднополовите родители.

Но друг въпрос е, доколко подходящо от биологична, генетична, а и етична гледна точка е подобно набъркване в природата. Защото тук нещата опират до пряко набъркване в механизмите на ДНК, а не в просто асистиране/опосредяване на естествената репродукция.

Спомням си преди години един спор по темата, който ме разколеба във възторга ми по конкретно този въпрос.

Бунтарят в мен е за, но някъде има един глас на здравия разум, който казва "Имай мярка!"...

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Nanga Parbat on Съб 8 Юни 2013 - 21:32

А защо да не може да се възприеме като още една крачка в еволюцията? Медицината се е развила достатъчно, за да е способна да променя така наречения "естествен ход" на нещата, така че защо да е неподходящо от биологична гледна точка? Защо е ок понятието естествен подбор вече да няма нищо общо с това, кой ще се нахрани по-добре или на кого ще му е по-топло, а да не е ок начините за възпроизводство да търпят промени?
avatar
Nanga Parbat

Брой мнения : 4
Join date : 20.11.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by БлатнаФея on Нед 9 Юни 2013 - 0:54

Явно съм наистина много старомодна. Смятам, че не трябва да се бъркаме в природните механизми на съществуване, независимо за какво става въпрос. И то не защото нищо добро не може да излезе от това - напротив, напредъкът в науката един ден ще ни доведе до лекарство срещу най-смъртоносните болести. Проблемът с човешкото вмешателство в естественото развитие на нещата обаче е в това, че човешката природа по начало е несъвършена. Дори когато имаме добри намерения, понякога правим лоши неща. А представете си какво става, когато много власт попадне в ръцете на човек, който няма добри намерения. Може би един ден ще сме достатъчно дорасли и готови за такъв вид контрол над природата. Но сега... определено не сме.
За да имаш неограничена свобода, трябва да имаш стабилни етически принципи и да си способен да поемаш голяма отговорност. А в момента изобщо не мога да кажа това за човечеството.
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Гост on Нед 9 Юни 2013 - 2:35

Nanga Parbat написа:А защо да не може да се възприеме като още една крачка в еволюцията? Медицината се е развила достатъчно, за да е способна да променя така наречения "естествен ход" на нещата, така че защо да е неподходящо от биологична гледна точка?

Еволюцията и деградацията са плод на един и същ процес, с различен резултат /или различна гледна точка към резултата, все тая/.

А, дали точно това ще донесе по - скоро положителен или по - скоро отрицателен резултат...
Ако трябва да съм честна, рационално не ми идва наум нито един потенциален положителен резултат от нещо такова...освен науката да докаже за пореден път това, което природата ака или иначе е предопределила - колко мултифункционална може да бъде жената, колко приспособима, и поради това колко ценна.

Може би пропуснах да спомена, а и в статията не го пишеше, но партеногенезата може да създава само поколение от женски пол. Никога мъжки.

Това са ясните априори неща. Неясните са отделно.
В един свят, който така или иначе е с преобладаващо женско население, какво ще спечели човечеството от още по - голяма численост на жените?
А ако развихрим сайънс фикшън-а в насока, какво би представлявал един свят, състоящ се основно и предимно от жени и женско мислене...мисля че в този момент, докато си го представям, почва да ме втриса.

Не мисля, че човечеството има нужда от още механизми за увеличаване на и без това бедстващо огромната си численост, и то с изкуствено поколение със съмнителни генетични качества и приспособимост.

Не мисля, че това, от което имат нужда жените, са повече жени. Мисля, че жените имат нужда от повече права и възможности.

И не мисля, че това, от което имат нужда лесбийките, е да могат да бъдат бащи. Мисля, че по - скоро имат нужда от това, бидейки и оставайки ЖЕНИ, да могат да съжителстват пълноправно и отглеждат децата си заедно с жените, които обичат.Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Елена on Нед 9 Юни 2013 - 2:52

Nanga Parbat написа:А защо да не може да се възприеме като още една крачка в еволюцията? Медицината се е развила достатъчно, за да е способна да променя така наречения "естествен ход" на нещата, така че защо да е неподходящо от биологична гледна точка? Защо е ок понятието естествен подбор вече да няма нищо общо с това, кой ще се нахрани по-добре или на кого ще му е по-топло, а да не е ок начините за възпроизводство да търпят промени?

Медицината, в лицето на кого?, че да тръгне да променя "така наречения "естествен ход" на нещата". Медицината, особено тази, за която говориш, изобщо не спада към природата, нейните методи, цели и творения, дори към "народната медицина", ако щеш, не спада.. Това, че ние, хората, се правим all the time на големите мъже, не значи, че това велико откритие е нещо хубаво. Защо хората си мислят, че всяко "откритие" е велико и работи в тяхна полза.... не сте ли чували за великите злодеи?! А и ...как може някой да възроптае срещу естествения ход на нещата. Не ми е известно някой досега да е постигнал по-голям баланс и хармония от "природата", та да й се бъркаме толкова упорито.. Така че, много стабилно неподходящо е, от биологическа, етическа, каквато и да е гледна точка.
Естественият подбор(отбор) си работи с пълна сила и има доста общо с това кой ще се нахрани по-добре, на кого ще му е по-топло и кой ще получава повече оргазми .... Точно изкуственият ни създава главоболия, в дългосрочен план. И точно еволюцията е "естественият ход на нещата".
Fuck it, не ме рабирай погрешно, но това, което си написала, ми звучи толкова журналистическо. Все едно чета статия от женско издание, чиято авторка не знае спи ли й се или й се ...нали.

avatar
Елена

Брой мнения : 518
Join date : 04.07.2012
Местожителство : Центърът на света

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Gothica on Вто 18 Юни 2013 - 21:12

Хипотетично ако такава практика навлезе значително ще намалее генетичното многообразие. Излишно е да казвам, че това никак не е добре.
avatar
Gothica

Брой мнения : 549
Join date : 04.01.2010
Възраст : 27
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Ins@ane on Чет 25 Юли 2013 - 1:14

Смях!
avatar
Ins@ane

Брой мнения : 189
Join date : 19.08.2010
Възраст : 24
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by тамагочи on Нед 3 Ное 2013 - 21:59

"За оплождането на жената ще се използва синтетична сперма, която ще бъде получена от стволова клетка на майката"... Това е далеч от партеногенеза и повярвай ми, че ако учените успеят да "накарат" стволовите клетки да се превърнат в сперматозоиди (вече почти реалност), то размножаването в лесб общностите (без риск от голяма загуба на генетично разнообразие) ще бъде напълно възможно. http://www.nature.com/news/2009/090729/full/news.2009.646.html
avatar
тамагочи

Брой мнения : 100
Join date : 30.03.2010
Местожителство : Sofia

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Maybelline on Пон 4 Ное 2013 - 11:17

Много добре... но нека изкуствената сперма се прави от стволови клетки на друга жена или пък мъж. Не ни трябват клонинги. Един клонинг ще има същия умствен потенциал като този на майка си. Дете със смесени гени от двама души ще има различен потенциал от този на всеки от родителите си поотделно. Така се еволюира. Клонингът е безсмислен.
avatar
Maybelline

Брой мнения : 359
Join date : 16.09.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by fiery_angel on Нед 15 Дек 2013 - 17:41

http://www.dnes-24.com/?p=9552

Ето една интересна статия. "България над всичко" , направо съм възмутена.  
avatar
fiery_angel

Брой мнения : 91
Join date : 09.01.2013

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by mimok on Вто 17 Дек 2013 - 16:52

 Наистина е така, но малко хора го виждат и повечето си затварят очите си за останалото и наистина е "АД" е точната дума по случай статията "България над всичко"
avatar
mimok

Брой мнения : 265
Join date : 27.04.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by БлатнаФея on Вто 17 Дек 2013 - 17:03

fiery_angel написа:http://www.dnes-24.com/?p=9552

Ето една интересна статия. "България над всичко" , направо съм възмутена.  

Мисля, че темата е съвсем различна и статията, която си постнала тук, се нуждае от друга тема...
avatar
БлатнаФея

Брой мнения : 580
Join date : 13.03.2011

Върнете се в началото Go down

Re: Интересна статия :)

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите