Асексуалност

Go down

Асексуалност

Писане by ???? on Съб 18 Май 2013 - 12:30

Асексуалността...

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by Loony on Съб 18 Май 2013 - 13:18

Това е много дълга тема, всъщност стана доста популярна през изминалите 3 години. За Асексуалност се мисли и знае от доста години, но публично едва наскоро почна да се говори по свободно. Всъщност това е тема която се обсъжда от медици, психолози, философи и други индивиди от съответните професионални сфери. study

Започвам с това, че по принцип асекsуалността при хората е доста объркано състояние, често хора живеят с години в заблуда, че са асексуални, докато всъщност симптомите им за асексуалност са просто белези на определено заболяване, имащо връзка с половите органи и прочие. Самата асексуалност в чистия си вариант може да бъде предизвикана: социално, интелектуално, биологично и психически предизвикана. Като под биологично, все още текът проучвания, тестове и изследвания, като главните теории са, че е на генетична основа, някой по ексцентрични биолози даже твърдят, че е предизвикана от неправилна структура на ДНК резултат от извънземна намеса ( даа има ги и хаховците, на тях сега няма да обърна внимание.).

Теоретично асексуален е този, който няма сексуални чувства и желания към същия или противоположния пол, докато на практиката за асексуален се смята този, който се въздържа от сексуална активност. Интересното обаче е, че според учените човек, който е сексуално активен, но не извлича удоволствие или няма сексуални чувства, понякога също се счита за асексуален. Също така хора, които поради религиозни или други духовни причини не участва в сексуални актове по никакъв начин, тоест е целомъдрен, също може да попадне в графата асексуален. Смятам,обаче аз и по-голямата част от далеч по интелигентни учени, че истински асексуалния човек по правило е ‘безполов’ тогава и само тогава, когато той е асексуален ‘теоретически’ и ‘практически’. Изхождайки от това и сходните теории, човек който се впуска в сексуални актове, противно на желанието си, без да извлича удоволствие, без да се възбужда и подобни се счита за сексуален. И последователно да допълня, че човек, който пък желае да бъде сексуално активен, има възбудими влечения, или по жаргонно нагонът му е доста ‘шумен’, но въпреки порива за сексуален акт, остава целомъдрен, също няма да бъде наречен асексуален. По-скоро, ще е един нещастен измъчен индивид... Предполагам доста хора няма да се съгласят с мен, това са си мои лични разсъждения, но реално погледнато на света истински асексуални хора се срещат изключително рядко и даже могат да бъдат сметнати за феномен.

На кратко за биологичната теория и практика. Доказано е че в следствие на хормонален дис-баланс, мозъчна травма в следствие на доброкачествен или злокачествен тумор, удър с твърд предмет по главата след което е имало сътресение, заболявания на жлезите като Щитовидна и Хипофиза, също може да се развие асексуалност. Тук обаче спекулации колкото искаш, все пак биохимични експерименти върху хора са забранени (жалко ...е не че това спира определени частни лаборатории, виновни за масовото изчезване на бездомници в Китай Neutral ....но да не се отклонявам от темата offtopic ). Темата е доста обширна и не искам да се оливам... Embarassed

За последно да добавя един интересен факт. Автосексуалността, не знам колко хора са чували за този термин, но това е най-често срещано при мъжката част от населението на планетата. Та този интересен термин, доста го бъркат с асексуалността. Всъщност при Автосексуалността важи, че лицето изглежда да има пълно желание за секс, но това не е насочена към някого конкретно, а по-скоро е обърнато към самото лице. Това, се счита, че има изключително общо с големи нарцистични наклонности, граничещи с психоза, психопатия и тн., а също така хетеро или хомосекуслано подтиснати индивиди.

Спирам вече, за да дам път и на други да дискутират по темата. :wine:
avatar
Loony

Брой мнения : 354
Join date : 11.02.2013
Възраст : 24
Местожителство : Някъде Там

Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by ???? on Съб 18 Май 2013 - 14:31

Loony написа: Това е много дълга тема, всъщност стана доста популярна през изминалите 3 години. За Асексуалност......

Благодаря Loony за широкообхватното мнение по темата
.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by ???? on Сря 29 Май 2013 - 22:10

А как се нарича човек който сам задоволява сексуалните си нужди и не изпитва нужда друг да го прави или ако изпита е твърде рядко състояние и не може да свърши с друг човек.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by Shelly on Сря 29 Май 2013 - 22:46

Lsf написа:А как се нарича човек който сам задоволява сексуалните си нужди и не изпитва нужда друг да го прави или ако изпита е твърде рядко състояние и не може да свърши с друг човек.
Не-попадал на подходящ партньор
avatar
Shelly

Брой мнения : 1191
Join date : 22.04.2010
Местожителство : Пловдив

Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by ???? on Чет 30 Май 2013 - 16:55

Lsf написа:А как се нарича човек който сам задоволява сексуалните си нужди и не изпитва нужда друг да го прави или ако изпита е твърде рядко състояние и не може да свърши с друг човек.

Явлението е познато като автосексуалност - сексуално действие, извършвано върху собствената личност. Смята се, че се заражда в следствие на мастурбацията още при полово съзряване.А човекът може би се нарича автосексуалист.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by Doña Dyke on Чет 30 Май 2013 - 18:22

Jozy написа:А човекът може би се нарича автосексуалист.

...автосексуалист, хомосексуалист, хетеросексуалист... градация! Неправилно сте задала темата като "Асексуалността" вместо "Асексуализмът"...


Последната промяна е направена от Doña Dyke на Чет 30 Май 2013 - 20:27; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
Doña Dyke
Admin

Брой мнения : 1234
Join date : 17.06.2009
Възраст : 35
Местожителство : София

http://www.bgles.com

Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by ???? on Чет 30 Май 2013 - 18:49

.


Последната промяна е направена от Lsf на Нед 13 Окт 2013 - 11:25; мнението е било променяно общо 1 път

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by ???? on Чет 30 Май 2013 - 21:39

Ще си позволя да внеса малко уточнения относно темата "Асексуалност".Нека първо да дефинираме понятията, за да няма объркване:

Асексуалност - липса на сексуално влечение към нито един от двата пола, но не и за самозадоволяване;

Асексуализъм - липса на сексуално влечение към нито един от двата пола, както и за самозадоволяване;

Моля този пост да не се възприема като професионален отговор или универсална рецепта, а като мое лично мнение.

От запитването на Lsf става ясно, че желанието за полов контакт е налице, следователно този факт автоматично поставя въпросът в точната тема - Асексуалност.

Ще споделя, че според мен наистина в асексуалността (а не асексуализмът) се намира елемент на нарцисизъм.

Lsf...или ако изпита е твърде рядко състояние и не може да свърши с друг човек.

Ключовете за горепосоченото състояние според мен може да са нарцисизъм, неподходящи партньори (случва се при доста хора), секс на всяка цена с цел доказване нещо на себе си или на някой друг, емоционална бариера.

Lsf А лекува ли се или си остава завинаги?

Според мен състоянието може да бъде променено, като за целта човек може да потърси професионален съвет, да се опита да споделя повече с приятели и най-вече да потърси решението вътре в себе си.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by Doña Dyke on Чет 30 Май 2013 - 21:47

offtopic Извинете, но може ли да цитирате източниците си относно двете понятия?
avatar
Doña Dyke
Admin

Брой мнения : 1234
Join date : 17.06.2009
Възраст : 35
Местожителство : София

http://www.bgles.com

Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by ???? on Пет 31 Май 2013 - 20:01


1. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
Следните цитати от горепосоченият източник подкрепят смисъла, в който е използван термина асексуалност в настоящата тема във форума:

“…Сексуалната подбуда при тези асексуални, които я изпитват, обикновено няма конкретен обект и служи като мотив за сексуална стимулация или освобождаване;”
“…силата на сексуалния инстинкт може да варира от незначителна до голяма и да се проявява рядко или често.”


2. http://www.asexuality.org/home/
Голяма част от участниците в AVEN (Asexual Visibility and Education Network) - една от най-големите сексуални общности онлайн – споделят, че могат да изпитат сексуална възбуда, но просто не изпитват желание за сексуален контакт с партньор.
Ще си позволя да преведа цитати от участници в горепосочената общност:

Браян (военен ветеран, Вирджиния, Съединени Щати): „ Мястото, където дърпаме чертата е желанието сексуално да взаимодействаме с други хора.”
Гимназист Пете: „ Имам чувствата….но моето тяло никога не направи менталната връзка към това, което аз трябва да направя.”

3. http://www.asexuality.org/home/general.html#def9
В горният линк е представено обяснение относно самозадоволяването, което е факт при асексуалността (I masturbate. What do you make of that?), т.е. е налице сексуално желание.

4. Asexuality: A Brief Introduction (AsexualityArchive.com)
“Asexuality doesn’t mean that someone can’t masturbate. Asexuality doesn’t mean that someone can’t be interested in sex. Asexuality doesn’t mean that someone doesn’t have a libido. Asexuality means that someone doesn’t experience sexual attraction, and that’s all….Asexuality is not a lack of libido. Some asexuals do have a libido…In general, asexuals can masturbate and many do…Many asexuals do have orgasms.”

5. Johnson, M. T. (1977) "Asexual and Autoerotic Women: Two invisible groups." in ed. Gorchros H.L. and Gochros J.S. The Sexually Oppressed. New York: Associated Press.

Това е първата известна публикация относно асексуалността. Тук понятието асексуалност е дефинирано малко по-различно, отколкото в наши дни. Авторката различава автоеротичните жени (жени, които мастурбират, но нямат желание за секс) от асексуалните жени (жени, които нямат желание за секс, както и за мастурбация).
Следователно дадено понятие би могло да означава диапазон от неща и е важно да се отбележи точния смисъл, в който се използва.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by Doña Dyke on Пет 31 Май 2013 - 23:59

Благодаря Ви за изтониците на тема "Асексуалност".
avatar
Doña Dyke
Admin

Брой мнения : 1234
Join date : 17.06.2009
Възраст : 35
Местожителство : София

http://www.bgles.com

Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by murmrun on Нед 2 Юни 2013 - 10:32

Опитвам се да възприема асексуалността като вид сексуалност, каквато я изкарват тези от AVEN, и откривам, че не мога. То и чисто семантично да определяш липсата на дадено качество, при това иманентно за човека, в негова разновидност, звучи абсурдно.
Та може би съм тесногръда, но според мен асексуалността и асексуализмът са просто израз на някакъв проблем – социален и/или психологически. Човеците сме социални животни, т.е, имаме нужда от общуване, и по конкретно – от сексуално такова. pig
avatar
murmrun

Брой мнения : 296
Join date : 16.01.2010
Възраст : 38
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Re: Асексуалност

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите