Домашно насилие

Go down

Домашно насилие

Писане by Doña Dyke on Пет 26 Юни 2009 - 16:59

Наскоро разглеждах стари броеве на австралийското списание „Lesbians on the Loose” и попаднах на статия за домашното насилие при лесбийките. Далеч съм от мисълта, че в България такива неща не се случват и се замислих дали в нашата страна съществуват начини за съобщаване на подобни случаи, дали някой изобщо би обърнал внимание на такива сигнали и има ли нагласа сред общността изобщо да се приказва за насилие, упражнено от определена жена върху партньорката й.

Според статията, в Австралия нивото на подобни съобщения при лесбийките е ниско поради лоялността и страха от дискриминация. Ако в Австралия имат подобен проблем, само мога да предполагам какво се случва в България. Не искам, разбира се, да си правя прибързани заключения. Можете да прочетете преведената статия от списанието ТУК.

Хубаво ще е, ако някой знае телефонна линия, на която лесбийки могат свободно да съобщават за домашно насилие и да очакват реална помощ? Предполагам, че е от полза подобна информация да се знае, макар че всички се молим никога да не се налага да я използваме.
avatar
Doña Dyke
Admin

Брой мнения : 1234
Join date : 17.06.2009
Възраст : 35
Местожителство : София

http://www.bgles.com

Върнете се в началото Go down

Re: Домашно насилие

Писане by semper_fi on Чет 9 Сеп 2010 - 14:45

Национален телефона за жертви на насилие: 0 800 186 76
А тук има информация за всички организации и фондации, които подпомагат жени, пострадали от насилие в семейството: http://www.loop.bg/index.php?page=forum&section=topic&top_id=101546

Но това са организации, работещи с жени, не с лесбийки специално. Не знам да съществува телефон, организация, дори офисче, което да се занимава с домашното насилие в хомосексуални връзки. Не мисля, че скоро и ще има. Но в тези центрове за помощ, цитирани по-горе, всеки може да получи разбиране и помощ. В Анимус например се отнасят към хомосексуалните жени много добре, част от песонала им е точно такъв Smile Това мога да дам като информация.

А по отношение на огласяването на подобни проблеми - въобще не вярвам, че дори да имаше подобна гореща телефонна линия някой би се обадил. Да, всички се страхуваме да бъдем дискриминирани или дискредитирани по някакъв начин. Да останем неразбрани и вместо помощ да получим поредната доза упреци и нравоучения как така ни се пада... Да, определено лоялността е от голямо значение.Всеки път като видя моя близка да общува с някакво човекоподобно същество (от интелектуално-психологическа, а не физическа гледна точка) се потрисам на отговора на въпроса ми "Защо, по дяволите, дори говориш с нея!" - "Защото е от нашите"... И спорът е невъзможен. Rolling Eyes
Така че уви, съмнявам се някой да се възползва от подобно звено, дори то някога да се появи и по нашите георгафски ширини.
avatar
semper_fi

Брой мнения : 1359
Join date : 13.04.2010
Възраст : 33
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите